Nem Ahmed H. tüzelte fel a röszkei tömeget

Órákkal a zavargás kezdete után már dobált, előtte viszont csillapította az embereket – derül ki a videofelvételekből.

Lándori Tamás
2018. 01. 12. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk birtokába került egy 40 oldalas leirat, amit a Szegedi Törvényszék készített azokból a videofelvételekből, amelyek bizonyítékként kerültek az Ahmed H. ellen terrorcselekmény gyanújával folyó büntetőeljárás anyagába, és amelyeket pénteken, illetve szerdán vetítettek, vetítenek le a tárgyalóteremben. E dokumentum alapján a képsorok több ponton alátámasztják az első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt férfi védekezését, miszerint nem fenyegette a rendőröket, hanem tárgyalni próbált velük. Ráadásul úgy tűnik, többször is ő nyugtatja meg a zavargókat. „Csak békét akarunk” – hallatszik tőle egy felvételen.

Azt is igazolják a bizonyítékok, hogy több órával az indulatok elszabadulása után már Ahmed H. is dobálta a hatóság tagjait, illetve köveket tört szét a betonon – e cselekményeket az eljárás korábbi szakaszában maga is elismerte, ám az előző tárgyaláson ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben.

A legjelentősebb mozgóképes anyag egy oszlopra szerelt térfigyelő kamera több mint négyórás felvétele, amely a vádbeli napon, 2015. szeptember 16-án délután fél kettő után kezdődik.

Az eszköz hangot nem rögzített. A leirat szerint az első egy órában egy zöld pólós férfi a főszereplő:

az első sorban kiabál és mutogat a rendőrök felé, többször fölmászik a határt lezáró kapura, amelyet aztán a tenyerével üt, rángat, és megpróbálja kinyitni. Délután két óra környékén „a zöld pólós férfi mindkét kezét felemelve kiabál, mire a körülötte lévő személyek is így tesznek, majd többen is rángatni kezdik a kaput”. Később is intézkedik, magyaráz, „ugrálva buzdítja a tömeget”; illetve újra és újra a kerítésre mászik, rángatja társaival a kaput, mígnem a rendőrség könnygázt vet be – és megindul az összecsapás.

Botok, műanyag palackok és egyéb tárgyak repülnek a rendőrök felé, a tömeg nyomja a kaput. „Többen leveszik a pólójukat, és az arcuk elé takarják” – szól a leirat. Egy órával a videó kezdete után a rendőröket folyamatosan dobáló migránstömeg áttöri a bezárt kaput.

Csakhogy a zöld pólós férfi egyértelműen nem Ahmed H.; a perben ez a személy nem szerepel.

Az eddig eltelt időben olykor Ahmed H. is feltűnik, de amikor látható, nem dobál, nem szónokol, sőt még akkor sem tapsol a zöld pólós szónoknak, amikor a körülötte lévők igen. Többnyire passzív, főleg a második-harmadik sorban „figyel” és „nézelődik”.

Első tevékeny fellépése a zavargás tetőfokán, 14.41-kor, a kapu áttörése után négy perccel látható:

„A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal elé megy, majd bal kezének mutatóujját kinyújtva a rendőrök felé mutogat. Ezt követően a rendőrök dobálása megszűnik”

– áll a bíróság által készített jegyzetben. Úgy tűnik ki a szövegből, Ahmed H.-nak sikerült lehűtenie a kedélyeket.

A továbbiakban néha magyaráz, mutogat, 15.20-kor pedig már ő szónokol hangosbeszélőn. Egy rendőrrel is tárgyal. Ezután hátrálásra próbálja rábírni az indulatos tömeget: „A kordonhoz viszonyítva elfelé irányuló, hessegető, legyező mozdulatokat tesz a tömeg felé” – rögzíti a tanácsvezető bíró által aláírt irat. Újra tárgyal a rendőrökkel.

Pár perc múltán kiemelkedik a viszonylag lenyugodott tömegből, „láthatóan pipiskedve”, és „a rendőröket nézegeti”, majd ismét a kordontól elfelé próbálja „hessegetni” a tömeget. Miután valaki egy nagy méretű követ dob a fölsorakozott egyenruhásokra, Ahmed H. ismét beszélni próbál a rendőrökkel; legalábbis erre utal, hogy a leirat szerint „a rendőrök felé néz, láthatóan mintha keresne valakit”, majd pedig az egyik rendőr felé fordulva „szája elé mutogat”. A kapcsolatfelvétel – úgy tűnik – nem sikerült. Fél négy körül a megafonba beszélt, de – mivel a videó néma – nem tudni, hogy mit. Aztán újra a rendőrökkel próbált beszélni, az egyik elöljáró valamit válaszolt neki, de a párbeszéd nem tart sokáig.

15.35-re a rendőri elöljárók már nincsenek Ahmed H. közelében, a férfi pedig

„a kordonra könyökölve fejét a két kezébe temeti”.

A következő percekben többször így tesz. A mikrofonba már nem beszél, újra passzívvá válik.

16 óra előtt 10 perccel újra fokozódik az indulat, a tömeg megint tárgyakat hajigál a rendőrök felé, „a vádlott részéről azonban nem látható dobálás”. Öt perccel ezután a rendőrség vízágyút vet be. A migránsok egyre nehezebb tárgyakat dobálnak – derül ki a bíróság jegyzetéből –, a rendőrség pedig a könnygáz mellett hol hosszabb, hol rövidebb ideig működteti a vízágyút.

Ahmed H. negyed öt után tűnik föl újra a zavargás résztvevői között, és az azt követő negyven percben

ötször kivehető, hogy dob valamit a magyar rendőrök felé.

Közben kendőből maszkot csinál magának. Az összecsapás öt óra körül ér véget.

Negyed hatkor a vádlott a kapura visszatett láncot piszkálja, pár perccel később pedig „takarítani kezdi az úttestet a törmeléktől”. Végül több sérültet, köztük egy lányt a rendőrsorfalhoz kísér. A hangosbemondóba ekkor már mások beszélnek, Ahmed H. egy újságíróval társalog. A fél hat és háromnegyed hat közötti utolsó attakban a szír férfi nem bukkan föl. Vallomásában egyébként a dobálásról azt mondta, a könnygáz miatt nem gondolkodott tiszta fejjel.

Az ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy hangosbeszélőn hergelte a tömeget, a rendőrséget pedig fenyegette, ultimátumot adott nekik – és ezzel terrorcselekmény bűntettét követte el.

Ennek ellentmondani látszik, hogy azokon a további, rövid videókon, amelyek hangot is tartalmaznak, a vádlott szájából a következő mondatok hallhatók: „Mi csak békét akarunk!” (egy mikrofonba beszélő férfinak mondja); „Menjetek vissza!” (a megafonba mondja a tömeg felé, integetve).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.