„Nem megváltó vagyok, hanem szolgáló”

A többség nem lehet ellenzékben – mondta Karácsony Gergely a szocialisták évadnyitó rendezvényén.

Katona Mariann
2018. 01. 10. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába utasította el a Demokratikus Koalíció, vagy éppen az Együtt igen határozottan és már többször is az MSZP és a Párbeszéd közös baloldali listára vonatkozó tervét, ők még mindig nem adják fel. Szerdán délután a fővárosban tartottak évadnyitó rendezvényt, ahol Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke is ismét csak a teljes összeborulást szorgalmazta hosszú perceken keresztül.

Az egyébként lényegében mérhetetlen támogatottságú Párbeszédet vezető, most pedig az MSZP elé is beálló Karácsony Gergely szerint a Fidesz egy dologhoz ért: megosztani a népet és megosztani az ellenzéket. Megismételte a mindig hangoztatott állítást, hogy a magyar emberek túlnyomó többsége változásra vágyik, mégis ma a Fidesz az, akinek áll a zászló. – A többség nem lehet ellenzékben – mondta, hozzátéve, hogy a baloldal feladata megszervezni ezt a többséget. Az MSZP-vel együtt az utolsó percig nyitottak arra, hogy a többi párt is csatlakozzon hozzájuk, hogy felismerjék, fontosabb az ország ügye, mint a saját politikai szempontok.

Karácsony Gergely megfogalmazása szerint nem mondja senkinek, hogy álljon mögé, azt kérte, hogy álljanak mellé. – Nem megváltó vagyok, hanem szolgáló – szögezte le, kifejtve azt is, olyan szociális demokráciát szeretne, ahol a politika a hétköznapokat tartja a legfontosabbnak. Ezt úgy magyarázta, hogy a politika azért „robotol”, hogy az embereknek legyen jobb oktatás és egészségügy, legyenek magasabb fizetések és biztos nyugdíj.

Kunhalmi Ágnes is beszélt a változás szükségességéről, hogy „Magyarország nem bír ki még négy évet Orbán Viktor uralma alatt”. De kitért ő is az összefogásra; szerinte a jelenlegi politikai klímában, ha nincs közös miniszterelnök-jelölt és közös lista, akkor automatikusan kétharmada van a Fidesznek. – Be kell fejezni a demokratikus ellenzéki pártok közötti versenyt, mert nem lehet az az egyetlen cél, hogy kinek a pártlistáján landol több baloldali szavazat – mondta.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pedig azt mondta, a tét nem kisebb, mint hogy felszámolják a diktatúrát vagy „itt kő kövön nem marad”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.