Névtelen katona leplezte le a Fidesz Facebook-hadseregét

Központi utasításra, ellenőrzötten terjednek a kormánypárti mémek és megosztások, a renitenseket figyelmeztetik – állítja a 444.hu.

MN
2018. 01. 30. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leleplező cikket közölt a Fidesz Facebook-kampányáról a 444.hu. A portál megszólaltat egy, a hálózat működtetésében részt vevő névtelen katonát, aki szerint a pártközpontból, de civilnek álcázott közösségeken és Facebook-csoportokon keresztül terjednek a mémek és a hírek.

A lap forrása szerint a folyamat jól szervezett és teljes mértékben ellenőrzött. A program helyi alfőnökei képviselők és képviselőjelöltek, HÖK-ös hallgatók vagy éppen „dörzsölt öltönyös/kosztümös, NER-be vágyó fiatal törtetők”, akik az alájuk tartozó Facebook-csoportba továbbítják a napi feladatot.

A központból naponta legalább egy, de maximum öt küldetés érkezik – ezek lehetnek egyszerűek, mint néhány megosztás vagy kicsit bonyolultabbak, mint egy mém gyártása, utóbbihoz a hadsereg tagjai útmutatást is kapnak.

Minden képviselőhöz egy legalább 60 fős csapat tartozik, munkájukat pedig nemcsak megbízójuk ellenőrzi, de a központ is: ez a CAP nevű feladatmegosztó rendszeren történik, amelyen a képviselőknek sms-t küldenek a napi penzumról, és figyelmeztetést is, ha valaki ellazsálná a munkát.

A csoportok és vezetőjük napi munkáját Excel-táblázatban kell vezetni, amelynek másolatát szintén a kampány feje kapja meg.

Hogy a folyamat miként is zajlik, arról lapunk is beszámolt: a magyar kultúra napján néha egyforma idézeteket, képeket osztottak meg Facebook-oldalukon kormánypárti politikusok – mint kiderült, a tömeges posztolás is felsőbb utasításra történt.

Az informátor szerint a kivitelezők, vagyis a csoporttagok főként vidéki idősek, akik meggyőződésből, nem pénzért vállalják a segítséget – őket inkább dicséretekkel próbálják felülről motiválni. A fiatalok közül csak azok vesznek részt a mémek, hírek terjesztésében, akik függő helyzetben vannak, és munkájuk elvesztésétől félnek, vagy az „ifjúpolitikusok” – írja a 444.

A portál úgy tudja, a folyamat 2017 májusában erősödött meg: a Fidesz pártközpontjának kérésére a párt minden képviselőjének és képviselőjelöltjének a csapatából le kellett adni egy nevet „virtuális munkatárs” pozícióra. Először azt mondták, hogy nincs jelentősége a posztnak. De alig telt el egy hónap, minden megnevezett munkatársat berendeltek a Fidesz-központba.

A „virtuális munkatársakat” (VM-eket) maga a Fidesz-kampányok félistene fogadta, „az ember, akiről listát is neveztek el” – ahogy a portál fogalmaz. Elsőre egy egynapos tanfolyam volt. Egy része Facebook-képzés volt, a fan page kezelését mutatták be alapszinten. Ebből fejlődött ki mára egy olyan országos hálózat, amely több-kevesebb hibával, de magas médiaaktivitást fejt ki, és folyamatosan felszínen tartja a Fidesznek kedvező témákat – legyen az reklám vagy egy ellenzéki képviselő lejáratása.

„Ha belegondoltok, hogy szervezetten, az egész országot lefedve képesek INGYEN folyamatosan magas aktivistást tartani a képviselői Facebook-oldalakon, az azért nem szar. Mondhatni az ember, akiről listát is neveztek el, ilyen téren egy zseni, és ügyesen használja fel a régi listát. Mondanom sem kell, hogy a rezsicsökkentős ívek, a kvótanépszavazós ívek és az összes cucc, amire az utcai aktivisták e-mail-címet és telefonszámot írtak rá, azok most pörögnek ezerrel”

– fogalmaz a 444.hu informátora.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.