New York az új Brüsszel: a kormány az ENSZ-szel is szembefordult

A világszervezet migrációs nyilatkozata Szijjártó szerint kísértetiesen hasonlít a Soros-tervre, kiléphetünk az egyezményből.

MN
2018. 01. 31. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő felkonferálása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter új kormányzati bejelentést tehet az illegális bevándorlás témájában. A tárcavezető szerint a kabinet áttekintette az ENSZ New York-i deklarációit, és teljesen ellentétesnek tartja a magyar érdekekkel.

„A deklaráció szerint a migráció jó és megállíthatatlan folyamat, ezzel pedig egyáltalán nem értünk egyet: a bevándorlás lehetőségének kiszélesítése helyett a lezárása lenne a cél. Az ENSZ-főtitkárának bejelentése a nemzeti migrációs politika feloldását célozza, és tartalmazza, hogy a migrációban nem érintett európai országok is fogadjanak be menekülteket, amivel az ENSZ még súlyosabbá tenné a menekültválságot” – vélekedett Szijjártó Péter. 

A miniszter szintén elfogadhatatlan követelésként említette, hogy az ENSZ dekriminalizálná az illegális bevándorlók határsértéseit. Azt mondta, ez nagyon súlyos nemzetbiztonsági kockázatokat jelent.

Szijjártó kifogásolta azt is, hogy a New York-i deklaráció alapvető jogként kezeli a migrációt. „Meg kell védeni a határokat, és meg kell szüntetni a migráció okait” – hangsúlyozta. Szerinte az ENSZ-főtitkár nyilatkozataiban semmilyen felelősséget nem tulajdonít a bevándorlás tranzitországainak és a migráció kibocsátó államainak. Néhány ország szintén jelezte csalódottságát a deklarációval kapcsolatban – jegyezte meg a politikus.

A miniszter elmondása szerint kormányzati felhatalmazást kapott arra, hogy

ha február 5-éig sem lesz változás az ENSZ elvárásaiban és terveiben, akkor elindítja Magyarország kilépését ebből a folyamatból, vagyis az ENSZ menekültügyi egyezményéből.

A Magyar Nemzet emlékeztetett, hogy a magyar kabinet 2014 és 2015 folyamán húsz menekültet fogadott be az ENSZ humanitárius programjának keretéből. Szijjártó Péter szerint ebben az esetben sem illegális bevándorlókról van szó.

Lapunk kérdésére a politikus tagadta, hogy felső döntés alapján szűkítették le ötről egyre a tranzitzónába beléptetett menedékkérők számát. Szerinte a kapacitástól függ a fogadható létszám. Arra kérdésre, hogy tudja-e, idén hány menekültet fogadott be Magyarország, a tárcavezető kitérően felelt, mondván ezt nem az ő minisztériuma intézi. A kormány migrációs kampányát teljesen kifordító Altusz-interjú kapcsán arról is kérdeztük a külügyminisztert, hogy elégedett-e Altusz Kristóf helyettes államtitkár munkájával – erre Szijjártó igennel válaszolt. 

Újságírói felvetésre, hogy a kormány szerint az ENSZ-nek is Soros György diktál-e, a külgazdasági és külügyminiszter Soros – szerinte tervnek is nevezhető – bevándorlási témájú cikkeire hivatkozott;

mint mondta, az ENSZ-főtitkár által ismertetett koncepció kísértetiesen hasonlít „Soros tervére”.

A 444 arra volt kíváncsi, hogy a kormány, illetve a Belügyminisztérium miért vonta vissza indoklás nélkül a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnek adott támogatásait. Erre Kovács Zoltán válaszolt: szerinte 2016 óta szisztematikusan számolják fel a magukat civilnek nevező, migrációt támogató csoportok támogatást. Arra ugyanakkor nem reagált Kovács, hogy a belügyi tárca miért csak a napokban, 2018 januárjában vonta vissza pénzügyi támogatását az egyesülettől, azután, hogy a Magyar Nemzet beszámolt a hírverés nélkül adott forrás létéről.

Az Ausztriában dolgozó magyarok jogvédelméről szólva Szijjártó Péter azt mondta: tisztességtelen, ha a magyarok egy másik uniós országban ugyanannyi munkáért kevesebb bért kapnak, mint az adott ország állampolgárai. Ezért lobbizni is fognak az Európai Bizottságban, ígérte a miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.