Paks II.: a magyarok többsége ellenzi a bővítést

Még sosem volt ilyen magas a projektet elutasítók aránya – derül ki a Závecz Research kutatásából.

MN
2018. 01. 19. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok túlnyomó többsége ellenzi Paks II.-t, főként a projekt veszélyessége miatt – derül ki a Závecz Research kutatásából, melyet a Greenpeace Magyarország megbízásából készítettek.

A Greenpeace közleményében kiemeli: azt várja a kormánytól, hogy ne kockáztassa a magyar lakosság jövőjét egy veszélyes atomerőmű-bővítéssel, és „állítsa le a társadalmi támogatottságot nem élvező, veszélyes és felesleges Paks II.-beruházást”.

A felmérésből az derült ki, hogy Magyarországon nincs egyetlen olyan releváns társadalmi csoport sem, amelyben egyharmadnál nagyobb támogatottsága lenne a paksi bővítésnek. A kor, nem, iskolai végzettség, lakhely és pártpreferencia szerinti bontásban végzett kutatás eredményeinek elemzéséből jól látszik: az orosz állami vállalat által, orosz hitelből építeni tervezett Paks II.-t a magyar lakosság elsöprő többsége, 61 százaléka ellenzi. Az atomerőmű-bővítéssel csupán az ország 19 százaléka – azaz kevesebb, mint a teljes lakosság ötöde – ért egyet.

2016-hoz képest 8 százalékponttal nőtt a Paks II.-t elutasítók aránya, és ezzel meghaladta az eddigi rekordszámot, a 2015-ös 60 százalékot. Ezzel egy időben radikálisan visszaesett a támogatók aránya: míg 2015-ben még 31 százalék, 2016-ban pedig 27 százalék, 2017-ben már csak 19 százalék támogatta a projekt megvalósulását.

A felmérésből az is kiderült, hogy minden társadalmi csoportban az atomerőmű veszélyessége a vezető ellenérv.

Arra a kérdésre, hogy melyik a két legfontosabb érv a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítése ellen,

A Greenpeace közleményében leszögezte: egy valóban fenntartható, és a lakosság biztonságát nem veszélyeztető megújulóenergia-rendszer fokozatos kiépítésével hazánk is döntően fedezni tudná energiaszükségletét tiszta energiaforrásokból. „A megújulókra való átállás továbbá hosszú távon hozzájárulhatna energiafüggetlenségünkhöz is. A Paks II.-vel ugyanis Magyarország villamosenergia-termelésének függősége akár 70-80 százalékra is növekedhetne a 2030-as években” – fűzték hozzá.

A Závecz Research 2017 októberében végzett a Paks II. megítélésével kapcsolatban országos reprezentatív kutatást, személyes megkeresésekkel, 1000 fős mintán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.