Politikai acsarkodás áldozata lehet a 3-as metró akadálymentesítése

Döntött a Kúria: az MSZP és más ellenzéki pártok jövő hétfőtől gyűjtik a népszavazási aláírásokat. A Fidesz ellenkampányt indít.

2018. 01. 30. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 5-én, hétfőn kilenc párt: a szocialisták, a DK, az LMP, az MLP, a Momentum, a Moma, az Együtt, a Párbeszéd és a Szolidaritás Mozgalom fővárosi politikusai, valamint a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek megkezdik az aláírásgyűjtést a 3-as metró akadálymentesítéséért – közölte a Magyar Nemzettel a kezdeményező Horváth Csaba (MSZP). Az ellenzéki fővárosi képviselő által még tavaly benyújtott kérést kedden jogerősen hitelesítette a Kúria az eredeti szöveggel, aminek a következő napokban az ügy szempontjából rendkívül fontos szerepe lehet: „Akarja-e Ön, hogy a 2017–2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?” Az idézett jogszabály az építési törvény, amely rendelkezik az épített környezetben, valamint a közösségi közlekedésben elvárt akadálymentesítésről, magyarul a mozgáskorlátozottak, a kisgyermekesek és az idősek számára fontos lehetőségek megteremtéséről. 

A Kúria az után döntött a hitelesítésről, hogy a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) által tavaly december közepén jóváhagyott kérdést egy „magánszemély” megtámadta.

– Egy „Fidesz-közeli ügyvéd” sem tudta megakadályozni, hogy megvalósuljon, amit a budapestiek akarnak – mondta kérdésünkre Horváth Csaba, aki biztos abban, hogy rövid idő alatt összegyűjtik a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírást. Ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés dönthessen a referendum kitűzéséről, a fővárosi választópolgárok tíz százalékának érvényes aláírását kell bemutatni. A szocialista politikus szerint hiába gáncsoskodnak a kormánypártok: a kérdést úgy fogalmazták meg, hogy a jogszabály értelmezéséből nem következik más, minthogy a felújítás alatt álló 3-as metrón – a munkálatokkal egyidejűleg, azaz 2017 és 2020 közötti időszakban – végre kell hajtani az akadálymentesítést, ha érvényes és eredményes lesz a népszavazás. – A teljes körűség pedig a jelenlegi műszaki ismeretek szerint nemigen enged más lehetőséget, mint a liftépítést – magyarázta a kezdeményező, aki megismételte: a 20 állomás akadálymentesítéséhez szükséges 20 milliárd forint többletköltséget a városvezetés nem kényszerítette ki a kormánytól, most a budapestiek fogják ezt megtenni. 

Budapest Fidesz–KDNP-s vezetése ellenkampányt indít. – Száz fideszes ezer helyen fogja elmondani, hogy Horváth Csaba átverte az embereket – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Kijelentette, hogy az esetleges népszavazásból nem következik semmi: nem kell liftet építeni, az akadálymentesítésre nincs határidő, és ezt a Kúria döntésének indoklásában le is vezeti. – A jogszabályok nem tesznek különbséget, hogy az akadálymentesítés teljes körűnek vagy teljes értékűnek legyen-e tekintendő, s ez a megvalósítás módja tekintetében mozgásteret ad – fejtegeti a Kúria, utalva arra, hogy például egy fogyatékos személy közlekedését az indulási helytől a célállomásig hálózat működtetésével is lehet biztosítani. A főpolgármester szerint ez a saját álláspontját erősíti, amely szerint az akadálymentesítés megoldható alacsonypadlós buszok közlekedésével is. 

– Miközben a főváros vezetése megfeszített erővel küszködik, hogy felújítsa a 3-as metrót, amelyet elődei elmulasztottak, az ellenzék ennek megakadályozásán dolgozik – egyszerűsítette le a helyzetet Budapest vezetője. Elmondta: továbbra is tárgyalásokat folytatnak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ), s februárra beterjesztik a Fővárosi Közgyűlésnek, amiben megállapodtak. – Annyi már biztos, hogy a 3-as metró 20 állomása közül 12-ben a hatályos tervek szerint lift épül. Ezt egészítjük ki a következő ülésen a Kálvin térrel, s a fennmaradó 7 megállót 2020. december 31-ig ütemezve akadálymentesítjük – hangsúlyozta Tarlós István. Szerinte így végképp okafogyottá válik a kezdeményezés, amellyel Horváth Csaba csak ismét önmagát teszi nevetségessé. 

Az ügyben Tokody Marcell (Jobbik) mindvégig azt hangsúlyozta: mind a kormányoldal magyarázkodását, mind Horváth Csaba kezdeményezését hiteltelennek tartja.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke pedig még január 23-án közleményt adott ki arról, hogy Tarlós Istvánnal folytatott tárgyalásai alapján megállapodhatnak a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről. A főpolgármester által a Magyar Nemzetnek bejelentett új javaslatairól pedig kiemelte: folyamatos marad az egyeztetés, ugyanakkor a metróvonal fennmaradó hét állomásának akadálymentesítésére annak ellenére várják a kormánytól a forrást, hogy elfogadják: szükség esetén készülnek alternatív műszaki megoldásokat is tartalmazó javaslatok. 

Kovács Ágnes még karácsony előtt arra szólította fel a pártokat: ne használják fel a fogyatékos emberek helyzetét politikai haszonszerzésre. Az új helyzetben a MEOSZ lapunk megkeresésére azt közölte: Amennyiben a fővárossal zajló egyeztetések révén a teljes vonal akadálymentesítése még a metrófelújítás ideje alatt megvalósulna, a magyar állam eleget tenne vállalt kötelezettségeinek. Sőt, szerintük okafogyottá válhatna egy esetleges népszavazás is, amelynek költségeit éppen a 3-as metró teljes körű akadálymentesítésére lehetne fordítani. Az érdekképviselet ezért ismét Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul, mert szerintük az ügy országos jelentőségű. – A mozgássérült-emberek ellátása Budapest-központú, számos szolgáltatást – például az egészségügy, a rehabilitáció, az oktatás területén – csak itt tudnak igénybe venni. Mindezen okok miatt a hiányzó költségek biztosítása állami feladat – szögezte le a MEOSZ.

Tarlós István: Buta kérdés, értelmetlen válasz

Fedezet nélkül kötelezettséget nem lehet vállalni – ismételte meg sokadszorra a népszavazási kezdeményezésről tartott keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Hozzáfűzte: a szocialisták bután tették fel a kérdést, amelyre hiába válaszolna a döntő többség igennel a népszavazáson, értelmetlen lenne. Tarlós István szerint ugyanott tartanánk, mint most. Felvetésünkre, hogy valójában a MEOSZ által is szorgalmazott állami fedezet kikényszerítéséről, a kormányzatra gyakorolt politikai nyomásról  szó, Budapest vezetője megjegyezte: elképzelhető, de akkor azt kellene mondani, nem pedig az embereket hergelni. (Sz. Zs.)

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.