Publicus: A magyarok többsége korrupciót sejt Mészáros vagyona mögött

A legtöbben úgy vélik, a közbeszerzések nagy része „előre le van játszva”. Még a Fidesz-szavazók is.

MN
2018. 01. 28. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többség úgy gondolja, hogy a közbeszerzések nagy része nem tisztességes és előre le van játszva, valamint korrupciót sejtenek Mészáros Lőrinc meggazdagodása mögött – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint tíz válaszadóból nyolc (80 százalék) úgy véli, a kormánynak folyamatosan el kell számolnia az adófizetők felé arról, hogyan gazdálkodik a pénzükkel, míg csupán 16 százalék gondolja azt, hogy a kormányzás négy éve alatt a kormány teljesen szabadon dönthet.

Egyébként leginkább a Jobbik és a Fidesz szavazói (23 és 22 százalék), legkevésbé pedig az MSZP és a DK szavazói látják úgy, hogy négyévente elég ránézni a kormány körmére. Ám még a Fidesz-szavazók körében is tízből heten (70 százalék) szükségesnek tartják a folyamatos elszámolást.

Kiderült az is: tízből hét (70 százalék) megkérdezett szerint a közbeszerzések többsége nem tisztességes és előre le van játszva – meglepő módon még a Fidesz-szavazók 45 százaléka is így gondolja – és csak 17 százalék gondolja azt, hogy a közbeszerzések nagy része tisztességes.

A válaszadók csaknem fele (46 százalék) úgy vélekedett, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor és a Fidesz segítségével gyűjtötte vagyonát, és nem az övé, csak a nevén van, a megkérdezettek további ötöde (20 százalék) szerint pedig Mészáros vagyona korrupció eredménye. Ezzel összességében, az érdemben válaszolók majdnem kilencven százaléka korrupciót sejt Mészáros Lőrinc meggazdagodása mögött.

A Fidesz-szavazók többsége is így gondolkodik, csaknem a felük (összesen 49 százalék) sejt korrupciót, és a legtöbb válaszadó (27 százalék) szerint Mészáros vagyona valójában nem az övé. Mindössze a Fidesz szavazók tizede (12 százalék) gondolja azt, hogy politikától függetlenül, becsületes munkával felhalmozott a vagyona. Azonban figyelemre méltó, hogy messze a Fidesz-szavazói közt voltak a legtöbben, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre.

Emellett a felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettek szerint a kormány a kelleténél kevesebbet költ

Azonban úgy vélik, infrastruktúrára megfelelő mértékben (49 százalék), míg az állami intézmények fenntartására többet (32 százalék) vagy megfelelő mértékben (37 százalék) fordít pénzt a kormány. Az oktatás tekintetében egyébként csak a Fidesz-szavazók gondolkodnak másként (55 százalék szerint megfelelő, míg 32 százalék szerint kevés).

A közvélemény-kutatásból mindemellett az derül ki, hogy

A Publicus Intézet a vizsgálatot a Vasárnapi Hírek megbízásából, 2018. január 10 és 16 között, 1023 fő telefonos megkérdezésével készítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.