Salát Gergely: Kínának nem tetszik, ha Orbán Brüsszellel keménykedik

Pekingnek békés Európa kell. Üzletel a magyarokkal, de az EU leckéztetése nincs ínyére – mondja a sinológus.

MN
2018. 01. 15. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Majd Kína ad pénzt nekünk, ha az EU nem – jelentette ki január 10-én Orbán Viktor, megcáfolva néhány héttel korábbi nyilatkozatát, hogy Magyarország a saját lábán áll, és nem szorul rá más támogatására.

A miniszterelnök tetszés szerint cserélhető igazságaitól függetlenül Peking valóban fontos üzleti partnere és befektetője a magyar államnak, de az Orbán-kormány valószínűleg jócskán félreérti szándékait, és túl nagy jelentőséget tulajdonít a protokolláris ígéreteknek – derül ki az Azonnali.hu-n közölt interjúból, amelyben Salát Gergely sinológus értékelte a kínai–magyar viszonyt és Kína globális céljait.

Salát szerint a magyar kormány megszédül attól, hogy a kínai fél nagy tisztelettel és pompával fogadja, és hogy nagy befektetéseket ígér a kétoldalú találkozókon – Peking viszont mindenkinek ugyanezt nyújtja, Burundi kormányfőjét is így fogadná. „Ráadásul hatalmas számokkal és jövőbeli lehetőségekkel dobálózva kommunikál – ez nála a puhítás része” – véli a szakértő.

Salát Gergely szerint a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása sem látszik különösen izgalmas üzletnek Peking szemében, hiszen onnan nézve a pár néhány kilométeres vonal a semmiből a semmibe vezet – az etapnak akkor lenne igazán haszna, ha valamikor a távoli jövőben megépülne a Belgrád–Pireusz vasútvonal is, erről azonban még a tárgyalások sem kezdődtek el.

Azt viszont szívesen vállalja, hogy korrekt hitellel, állami garanciával és kínai cégek bevonásával felújítsa a szerb és a magyar fővárost összekapcsoló kereskedelmi utat – ilyen kedvező feltételek mellett „akár egy piramist is építene nekünk az Alföld közepén” – véli Salát.

A sinológus arra is rámutat, hogy a magyar külpolitika nem érti a mindig udvarias és nyájas kínai diplomáciát, amely akkor is udvariasan bólogat, ha más elképzelései vannak az adott témában.

Ilyen ügy lehet a Brüsszel ellen vívott orbáni szabadságharc is: Pekingnek egyáltalán nem tetszik, hogy a magyar miniszterelnök feszültséget szít a tagállamok között, és megkérdőjelezi Brüsszel döntési kompetenciáját; a kínai kormány ugyanis egy gazdag, feszültségmentes és kínai exportra éhes uniót szeretne. Ám ahogy más kifogásait, ezt sem fogja nyíltan kifejezni – mondja Salát Gergely.

A szakértő szerint a magyar kabinet szarvashibát követett el a keleti nyitás gazdasági megágyazásakor: egy késlekedés miatt például lecsúszott arról, hogy a magyar állam alapító tagja lehessen az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Banknak – később aztán csatlakozott a szervezethez, de más szavazati aránnyal és jogosultságokkal, mint amilyeneket alapító tagként szerezhetett volna.

Salát Gergelyt arról is kérdezte az Azonnali szerzője, hogy kínai vagy magyar elvárás, ha a rendőrök letepernek Tibet szabadságáért küzdő aktivistákat egy magas rangú kínai delegáció látogatása során. A sinológus szerint a kínaiak nem nagyon kérnek ilyesmit.

Ők hozzászoktak ahhoz, hogy ha Kína miniszterelnöke vagy elnöke elmegy Nyugat-Európába, ott mindig van ötven-száz helyi aktivista, aki Tibetért tüntet, és akit azért elég távol tartanak a kínai vezetőktől. Magyar sajátosság a tipikus túlkompenzálás

– jegyzi meg Salát.

A Kína globális célkitűzéseiről, Oroszországgal és Amerikával fennálló viszonyáról, az észak-koreai ütközőzónáról is szóló interjút ide kattintva olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.