Soros Györgyöt kitiltaná a kormány az országból?

Az Origo értesülése szerint olyan javaslatot készítenek elő, ami a milliárdos kitiltását tenné lehetővé. Szél Bernadettet is célkeresztbe állították.

Koncz Tamás
2018. 01. 16. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába ábrándozott hangosan Németh Szilárd, nem lehet kitiltatni Szél Bernadettet a parlament nemzetbiztonsági bizottságának üléséről.

A Fidesz ezt belátva más módszert választott az LMP-s kormányfőjelölt eltávolítására. A kormánypárt kedden közleményben jelentette be, hogy addig nem támogatják a „Soros-terv” tárgyalását a bizottsági ülésen, amíg Szél is ott lehet – az LMP-nek így más tagot kellene jelölnie.

A Fidesz szerint azért döntöttek így, mert elfogadhatatlan, „ha Soros György és szervezetei tevékenységével kapcsolatosan a Soros György által támogatott, migrációt segítő szervezet korábbi programszervezője kap tájékoztatást”.

Ezzel arra utalnak, hogy Szél Bernadett 16 évvel ezelőtt, 25 évesen négy hónapig programvezető volt a  Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél, az emberi jogi szervezet pedig a Soros Alapítványtól is fogadott el támogatást.

Másrészt a Fidesz arra hivatkozik, hogy Szél tavaly egy olyan szakértőt javasolt a bizottság számára, akinek átvilágításakor kockázati tényezők merültek fel. Hogy ki ez a személy és milyen nemzetbiztonsági kockázatokat találtak nála, arra a kormánypárt már nem tért ki.

Megkerestük az LMP-t és Szél Bernadettet, hogy reagáljanak a Fidesz szavaira: írásos és szóbeli választ sem kaptunk, azonban a párt sajtóosztálya szerint Szél Facebook-bejegyzésben fog válaszolni a közleményre. A kormányfő-jelölt pedig válaszolt is.

Rossz hírem van: egyelőre még nem a Fidesz dönt arról, hogy ki vehet részt a bizottság ülésén, és ha rajtam múlik, ez így is marad.Engem megválasztottak és átvilágítottak, minden jogom megvan ott ülni.

„Sőt, kérdezhetek, leleplezhetem a hazugságaikat, és kellemetlen helyzetbe hozhatom őket. Erre hatalmaztak fel ugyanis a magyar emberek” - írta kedden este a közösségi oldalon.

A kormánypárti ultimátumra magyarázat lehet, hogy Szél tavaly decemberben alapos beszámolót kért az állítólagos Soros-hálózat működéséről az Alkotmányvédelmi Hivataltól, de elmondása szerint csak egy olyan jelentést kapott, amit a napi sajtóból is összeollózhattak volna, a kapott adatok titkosítását pedig fel kellene oldani.

A decemberi ülés után a fideszes alelnök, Németh Szilárd kifejtette, hogy Szél pletykafészekké változtatta a bizottsági ülést.

Némethnek egyébként arra is lenne megoldása, ha Szél mégis megjelenik a „Soros-terv” tárgyalásán: valamennyi fideszes bizottsági tag kivonul az ülésről – mondta el a PestiSrácoknak.

A kabinetnek más eszköz is lehet a kezében Szél büntetésén kívül: a baráti médiummá gyúrt Origo értesülése szerint szerdán olyan javaslatot készülnek megtárgyalni, ami elvileg lehetővé tenné Soros György kitiltását az országból – bár ez Pintér Sándor szerint is alkotmányba ütközne.

A javaslatban pedig a kormánypárti sajtóban rendszeresen Soros-bérencként emlegetett Szél Bernadettre és az LMP-re is kitérhetnek: a 24.hu cikke szerint Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden már arról beszélt, hogy a „Soros-hálózat” be akar avatkozni a magyar választási kampányba, hogy „a Fidesz–KDNP helyett egy bevándorláspárti kormányt juttasson hatalomra”.

Ugyanezt a nézőpontot hangoztatja Németh Szilárd is, amikor azt fejtegeti, hogy Soros úgy akarja végrehajtani tervét Európában, hogy az Orbán-kormányt leváltva a saját bábkormányának adná a kezébe a kormánybotot – egy olyan kabinetnek, amelynek Szél Bernadett is részese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.