Vita a Szellemi Honvédelemért díj körül

Pethő Sándor leszármazottai évekkel ezelőtt díjat alapítottak, majd Csizmadia Lászlóék szinte ugyanazzal a névvel létrehoztak egy újat.

Molnár Richárd
2018. 01. 22. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szellemi honvédelem mindenki közkincse – ezzel magyarázta lapunknak Csizmadia László, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke, hogy miért adott át a kormánypárti civil szervezet egy olyan díjat múlt hét pénteken – Szellemi Honvédelemért néven –, amely nevében szinte azonos a Szellemi Honvédelem díjjal, amelyet egy másik alapítvány adott át 2004 óta. Utóbbi elismerést a Magyar Nemzet alapító főszerkesztője, Pethő Sándor leszármazottai hozták létre, hogy díjazzák vele a polgári oldal újságíróit. A Szellemi Honvédelem Alapítvány kuratóriumát Járay Katalin pedagógus – Pethő Sándor egyik dédunokája – vezeti, s tagja volt haláláig Makovecz Imre, Gyurkovics Tibor és Tőkéczki László is.

Járay Katalin lapunknak elmondta, korábban azért kezdeményezett találkozót Csizmadia Lászlóval, hogy a díj finanszírozási gondjait megoldják, és mert a CÖKA 2014-ben megalapította a Szellemi Honvédelem Mozgalmat, s így szerette volna, ha a névazonosság miatt a szervezet felvállalja a díjat. „Ő udvariasan értésemre adta, hogy ebben nem akar részt venni, de felhívta a figyelmem, hogy remek pályázati lehetőségek vannak” – nyilatkozta Járay. Elmondta, felháborította, hogy szinte ugyanazzal a névvel a CÖKA új díjat alapított.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője – aki a Szellemi Honvédelem Alapítvány kuratóriumának tagja – a Magyar Nemzetnek elmondta: amikor 2010-ben a polgári kormány megalakult, volt remény arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia esetleg befogadja ezt a díjat. „Az utóbbi időben a polgári oldalon megkezdődött belső háborúk nyomán lazultak a kapcsolatok, és két éve osztottak ki utoljára ilyen elismerést” – közölte. Borókai szerint az elődökhöz méltatlan lenne jogi útra terelni az ügyet, és azt tartaná méltónak, ha a kormány elismerné Járay Katalin önzetlen fáradozását, a CÖKA pedig bevonná a jogtulajdonosokat a díj odaítélésébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.