Vona: Ha Orbán Viktor elkezd bujkálni, akkor az emberben kérdések merülnek fel

Nemcsak az LMP-t, hanem a Jobbikot is zavarja, hogy a kormány titokban befogadott 1300 menedékkérőt.

MN
2018. 01. 15. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Orbán Viktor nem ad számot a parlamentben arról, hogy miért fogadott be Magyarország tavaly 1300 menekültet, akkor bebizonyosodik, hogy kamu az ország megvédéséről szóló fideszes kampány és a nemzeti konzultáció is. Erről beszélt a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Hír TV reggeli műsorában.

Vona Gábor szerint a kormánypárti betelepítésről semmit nem tudni, és ha a már meglevő kérdéseket sem válaszolják meg, akkor az még súlyosabb kérdéseket vet fel az ügyben.

„Három hónap van a választásokig. Az egész választási kampány arra épül, hogy a kormány megvédi Magyarországot a migránsoktól. Ha a kormánynak nincs titkolnivalója, szégyellnivalója, vagy nem verte át az embereket, és ez nem Orbán Viktor őszödi beszéde, amivel most szembetalálkozunk, akkor azt gondolom, hogy be kell jönni – legalábbis most próbálok magamból kiindulni: bemegyek, elmondom, hogy mi történt, mi a helyzet, és felvállalom, amit tettem, de nem fogok elkezdeni bujkálni. Ha Orbán Viktor elkezd bujkálni, akkor az emberben még nehezebb kérdések merülnek fel” – fejtette ki Vona Gábor.

Nemcsak a Jobbikot, de az LMP-t is zavarja, hogy a kormány titokban befogadott 1300 menedékkérőt, miközben migrációellenes kampányt folytat.

Mint ismeretes, Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Times of Malta című lapnak január 10-én beszélt arról, hogy mennyien kaptak menekültstátust Magyarországon, de a kormány az érintettek biztonsága érdekében nem tette közzé.

Az 1300 befogadott ügye azért érdekes, mert a Magyarország számára az EU által meghatározott menekültkvóta 1294 menedékkérő befogadását határozza meg. 

A máltai lapinterjú Altusz Kristóftól idézett címe egyébként nagyon árulkodó: „Nem akarunk Európa fekete bárányai lenni.” A helyettes államtitkár a lapnak többek között azt is elmondta, nem szuverén az az állam, amely nem képes megmondani, kit enged be a területére. „Nem akarunk problémákat importálni az EU-ba, de ott, ahol szükséges, segítünk” – mondta, és hozzátette, Magyarország nyitott a vitára, és nem tart a változástól, mint ahogy a 2011 óta hatszor is módosított médiatörvény esetében sem tartott tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.