A háziorvosok nem oldják meg a kormány helyett a sportorvoshiányt

Négy hónap alatt mindössze 13-an kötöttek szerződést a Sportkórházzal erre a feladatra.

Kuslits Szonja
2018. 02. 27. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, megbukott a kormány terve, amely szerint a háziorvosokkal oldanák meg a sportorvoshiányt. Az alapellátók közül ugyanis mindössze 13-an kötöttek szerződést az Országos Sportegészségügyi Intézettel, vagyis a Sportkórházzal négy hónap alatt – tudta meg a Magyar Nemzet. Még októberben írtunk arról, hogy egy kormányrendelet-módosítás miatt jelentősen lazultak a sportorvosi vizsgálat szabályai, miután a sportorvos feladatait az amatőr sportoló háziorvosa, házi gyermekorvosa is elláthatja. A tavaly életbe lépő kormányrendelet ellen a sportorvosok is felemelték a szavukat, és úgy tűnik, hogy a pluszmunkát a háziorvosok sem vállalnák.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt lapunknak: a rendelet átgondolatlan, és nem segített a kevés sportorvos helyzetén, nem lett belőlük több az országban. Az elnök ezt a lépést inkább a felelősség áthelyezésének tartja, és a szakma sem ért egyet a döntéssel. Ezt tükrözi a megvalósulása is.

A Sportkórház honlapján elérhető friss lista alapján 13 olyan háziorvos van az országban, akinek élő szerződése van az intézménnyel. Valószínűleg rajtuk kívül nincs is más, aki vállalta a feladatot, ugyanis a rendelet úgy szól, ha a háziorvos, házi gyermekorvos vállalja a feladatok ellátását, írásban tájékoztatnia kell a települési önkormányzat jegyzőjét és a Sportkórházat.

Az alapellátók indokolt esetben kiegészítő vizsgálatokat végeznek az amatőr sportoló megbetegedésének megelőzése, valamint a kezelés és rehabilitáció érdekében. Az egészséges életmód, a táplálkozás és a megfelelő testsúly kialakítása érdekében pedig szaktanácsokat is adnak. A pluszfeladatok azonban nem vonzók, így továbbra is nehézségek okozhat, hogy mindössze 113 telephelyen érhető el sportorvos az országban. A Magyar Sportorvostársaság vezetősége korábban úgy foglalt állást a témában: megdöbbentő, hogy miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és rendeződni látszik a Sportkórház elhelyezése és finanszírozása is, a sportegészségügyi ellátórendszer szakemberbázisát mégis gyengíti a szakma presztízsének csökkenését kiváltó intézkedéssel.

Mint írták, kérdés, hogy miért lenne érdeke a sportorvosi szakvizsga megszerzéséért erőfeszítést tennie a kollégának, ha háziorvosként vagy házi gyermekorvosként is kompetens lesz valaki a sportorvosi tevékenységben. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a sportolók körében előforduló hirtelen szívhalál valószínűsége kisebb, ha megfelelő szakemberek kezelik őket. Arról nem is beszélve, hogy így az egyébként is számtalan nehézséggel küszködő alapellátó rendszert terhelik tovább.

A sportolók ellátásával kapcsolatban hétfőn számoltunk be arról: nem tudnak röntgenvizsgálatot végezni a Sportkórházban, a betegeket más intézménybe küldik, ha erre van szükség. Ráadásul majdnem nyolc hónappal az eredetileg megadott határidő után még mindig nem sikerült végleg átköltöznie az intézménynek az új, Karolina úti telephelyre. Nem csak a röntgen hiánya okoz bosszúságot a dolgozóknak és a betegeknek, a sebészet sem tudott még a Karolina úti telephelyre költözni. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Üllői úti klinikáján látják el a Sportkórház sebészeti betegeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.