A metrópótlók népének is kampányol a Fidesz

A BKV megállóiban is felpörgetheti a választási kampányt a pozitívan diszkriminált reklámcég.

2018. 02. 03. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fideszes plakátok elhelyezésére is alkalmas utasvárókat telepíthet a 3-as metró felújítása idején közlekedő pótlóbuszok újpesti és angyalföldi megállóiba a francia központú világcég, a JC Decaux – többek között így döntött a napokban a fővárosi tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság. Budapest kormánypárti többsége, miután minden lehetséges módon, de sikertelenül próbálta meg ellehetetleníteni a Magyar Nemzettel közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft.-t, pozitívan diszkriminálja a JC Decaux-t. A hét minden napján zsúfolt metrópótlóbusz-megállókban így a február 17-től kezdődő választási kampányban a Fidesz mindent elöntő reklámjainak tömegére számíthatunk, és így lesz ez várhatóan a reklámcég által lefedett valamennyi BKV-váróban is.

A Zoom.hu írta meg: Fidesz-közeli reklámügynökségek lefoglalták idén decemberig az összes olyan óriásplakátot, amely nem lapunk tulajdonosának, Simicska Lajosnak a cégeihez köthető. Bár a megállókban kisebb méretű reklámok helyezhetők csak el, úgy tudjuk, ezeket is „megszórják” majd. Az említett fővárosi bizottság már 2016 júliusában úgy döntött: a JC Decaux a meglévő 713 utasváró mellé több mint száz újat létesíthet.

A JC Decaux-nak van országosan a legtöbb plakáthelye: a cég hivatalos adatai alapján összesen 7600 óriásplakátja és 9500 citylightja, azaz megvilágított reklámberendezése van. Bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ a január közepi „plakátlefoglalás” hírére reagálva azt közölte, egyetlen foglalásuk sincs decemberig, a kabinet csak a szokásos év eleji kampányokat bonyolítja le, valamint leszögezték: „a reklámügynökségek egyéb piaci tevékenységéhez a kormánynak semmi köze nincs.”

Amint azt a Magyar Nemzet már két és fél éve részletesen bemutatta: az összességében utcabútornak nevezett hirdetőoszlopok, reklámtáblák és egyéb berendezések, tömegközlekedési megállók hasznosítására a Mahir Cityposteren kívül még két másik céggel, a JC Decaux jogelődjeivel, az Intermédia Kft.-vel, majd később az Epamédia Kft.-vel, illetve a Városbútor és Média Kft.-vel kötöttek 25 éves szerződést 2006-ban. A Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester vezette, akkor MSZP–SZDSZ-es többségű Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz szavazatokkal is támogatta a pályázatot, amelyet érdekes módon hosszú évekig, még 2010 után is egyformán tabuként kezelt a hazai politikai élet jobb- és baloldala egyaránt.

Kizárólag a Mahir Cityposter Kft. teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit 2006 és 2012 között – derült ki a jelenleg fővárosi kormánymegbízottként tevékenykedő György István, volt fideszes főpolgármester-helyettes több mint hat évvel ezelőtti tájékoztatójából. A szerződést 2015 szeptember végén rendkívüli felmondással szüntette meg a jelenlegi Fővárosi Közgyűlés, ám a döntést csaknem egy éve jogerősen hatálytalanította a Debreceni Ítélőtábla. Addigra már több mint félmilliárd forintot fizetett a Mahir a fővárosnak, a többiek ennek töredékét sem. Az akkori LMP-frakció kezdeményezésére vizsgálta a kormánypárti többségű közgyűlés a szerződések teljesülését. A BKV-megállók reklámjaiért a JC Decaux jogelődei ugyanis nem fizettek. Egy dátum nélküli, vélhetően 2010-ben készült jelentés közel 660 millió forint közterület-használati díjat, el nem végzett karbantartási, tisztítási és javítási munkákat hiányolt. Szerződésük alapján valóban nem kellett használati díjat fizetniük, csak áfát, ám azt is 2011-ben utalt először a vállalkozás, 155 millió forintot. Ellenben csaknem 30 utasvárón engedély nélkül helyeztek ki reklámokat, amiért Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ volt vezérigazgatója 2013 áprilisában – szerződésszegés miatt – jogi eljárást indított a JC Decaux ellen. Úgy tudjuk, a vizsgálatot valakik „felülről” leállíthatták.

A JC Decaux pozitív diszkriminációját Magyar György ügyvéd, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője is bírálta. A kormányzat és a parlament a plakátügyben hozott, az ellenzéket ellehetetlenítő döntéseit jogsértőnek nevezte. Az ügyvéd szerint a hatalom a közigazgatási eljárás „megfordításával” ellehetetlenítette a hazai bírósági utat, és mint mondta: jogorvoslatot jelenleg csak az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szolgáltathat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.