Adósrabszolgaság vár az országra, mondták ellenzékiek az Országgyűlésben

Az ellenzék szerint a magyar adófizetőknek kell majd visszafizetniük az elcsalt milliárdokat.

MN
2018. 02. 19. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülésnap elején a szocialista Tóth Bertalan elmondta, hogy változás kell Magyarországon, igazságot kell tenni, a szervezett bűnözést fel kell számolni, a felelősöket számon kell kérni, miután az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya tört ki az OLAF jelentése nyomán.

Azt mondta, igazságot kell tenni a nyugdíjakban, a devizahitelesek ügyében, valamint az egészségügyben is. A változás szövetsége létrejött Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezetésével – közölte. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta neki, ahány nap, annyifélét javasolnak a szocialisták.

Bűnszövetkezetben elkövetett csalássorozatba keveredett a miniszterelnök és a családja – mondta napirend előtti hozzászólásában a jobbikos Szilágyi György.

Az ellenzéki szónok utalt a közvilágítási tenderek ügyeire, amelyről, mint mondta, az egész nyugati világ tudomást szerzett, miután a The New York Times és a The Guardian is megírta az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) jelentésének a megállapításait. Szilágyi György szerint a miniszterelnök veje, a Tiborcz István és a Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint más kormányközeli személyek által elcsalt milliárdokat a magyar adófizetőknek kell majd visszafizetniük.

A Jobbik képviselője a nemzetközi következményekre is figyelmeztetett, mondván, hogy Európában ezek után nem értik, hogyan lehetett ezt megtenni egy demokratikus országban, hogy lehet, hogy az ügyészség nem indított nyomozást az érintett ügyekben. Hangsúlyozta: Lázár János beismerése óta – amikor is azt mondta, hogy ő, illetve Tiborcz István együtt találták ki, hogy Hódmezővásárhely közvilágításának felújítását így oldják meg – egyértelmű, hogy „maffiakormány” vezeti az országot, államtitkárok és más kormánytagok, illetve kormányközeli személyek a belső minisztériumi, önkormányzati információk alapján sorra nyúlják le az uniós tendereket, törvényi szintre emelve így a korrupciót.

Szilágyi György szerint az is furcsa a külföld számára, hogy a magyar ügyészség ezekben az ügyekben nem indít nyomozást. Szerinte az ügyészség az állam érdeke helyett a Fideszt védi, amikor úgy foglal állást, hogy nem történt ezekben az ügyekben semmilyen szabálytalanság, holott már az OLAF jelentése is felsorolta a törvénysértéseket, és azt is megállapította, hogy azokat ugyanaz az elkövetői kör bűnszövetségben hajtotta végre.

Hozzáfűzte: ez még Dél-Afrikában sem mehetne szó nélkül. A jobbikos honatya szerint az elkövetők párttársai cinkosokká váltak, amikor Orbán Viktort az OLAF-jelentés napvilágra kerülése után nem szólították fel lemondásra. Majd azzal zárta szavait, hogy a kormányváltás után elszámoltatás lesz, és nemcsak a bűnszervezet irányítói, hanem a strómanok is börtönbe fognak kerülni.

Szilágyi György naperend előtti felszólalására Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Azt mondta: – Nem hördülünk fel, megszokruk a gyalázást. – Néhány éve őt magát szerinte a Jobbik a származása miatt ugyanígy gyalázta, jegyezte meg Fónagy János. A Jobbik soraiban erre felhördültek a képviselők, mire Kövér László házelnök ezzel a mondattal csillapította őket: – Nem mondom, hogy uraim, de nyugalom.

Fónagy János ezután kifejtette: az OLAF csak megismételte mostani jelentésében azt, amit már évekkel ezelőtt kivizsgáltak, és most a vizsgálat ugyanazt az eredményt hozta. Az államtitkár kifejezte értetlenségét, amiért az OLAF éppen a magyarországi kampányidőszak kezdetén tette közzé a jelentését. Majd úgy értékelte, hogy ez egy brüsszeli kampányakció, mert Brüsszel más pártot akar támogatni, nem a Fideszt.

Úgy folytatta, hogy az OLAF-jelentés a 2009 és 2014 közötti időszakra vonatkozik, amikor a világítástendereket megnyerő Elios Zrt. „fő tulajdonosa” nem Tiborcz István, a miniszterelnök veje, hanem Simicska Lajos volt.

Fónagy János ezt követően felsorolta, hogy szerinte a Jobbiknak miről kellene számot adnia: a Simicska Lajostól megvásárolt plakáthelyek áráról. Azt mondta, nem fogadható el, hogy az üzleti titok lenne, ugyanis ezzel a Jobbikot felvásárolták, és ez „az elmúlt harminc év legsúlyosabb pártfinianszírozási botránya”.

Az államtitkár szerint emellett a Jobbik frakcióvezetője nem tisztázta a szerepét egy áfacsalás ügyében, és az ellenzéki párt vezetői közül legalább heten fontos szervezetekben vezető szerepeket töltenek be.

Az LMP-s Szél Bernadett felszólalásában kifejtette: ha az, amit az OLAF-jelentés ír, igaz, és valóban bűnszervezetben elkövetett esetekről van szó, akkor ez Magyarországon fordulópont. Az LMP társelnöke azt mondta, „ha bemegyünk a rohadó kórházakba”, már érthető, hogy miért tart ott az egészségügy, ahol éppen tart. Azért, mert az LMP vonatkozó javaslatait nem fogadta el a Fidesz, hanem helyette „Mészáros és Tiborcz zsebét tömték”, jelentette ki.

Szél Bernadett szerint az sem véletlen, hogy Orbán Viktor éppen elutazott, amikor ezekre a kérdésekre alkalma lett volna válaszolni. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy a kormányfő válasza minden egyes kellemetlen kérdésre csak az, hogy Soros György tehet róla, legyen szó akár az egészségügy, akár az oktatás problémáiról. Szerinte ezt a propagandát csak annak elfedésére használja a kormány és a kormánypárt, hogy az elmúlt nyolc évet rosszra használták.

Szél Bernadett azzal folytatta, hogy úgy látja, a kormány szerint már mindenki egy összeesküvésnek a részese, aki nem ért egyet a kormány politikájával. – Az LMP mindent megtesz, hogy elbukjon Orbán Viktor, mert kezd már nagyon sok kárt okozni Magyarországnak – mondta. – Ez a kormány az elmúlt nyolc évben nem kormányzott, hanem csak aláment egyrészt Putyin politikai érdekeinek a Paks II. beruházással, másrészt a kínai érdekeknek, a belgrádi vasútvonal kiépítésének a támogatásával – szögezte le. – Adósrabszolgaság vár erre az országra, amikor sikerül önöket végre elhajtani – zárta szavait Szél Bernadett, miután egyebek mellett elmondta, hogy az LMP ehelyett a devizahitelesekért, a gyermekes családok kilakoltatása ellen, a családokért és a kisvállalkozásokért szeretne kiállni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára először is visszautasította Szél Bernadett korábbi kijelentését. Az államtitkár szerint Magyarország egyáltalán nem „roncsövezet”, amint azt az LMP társelnöke mondta. Ezzel szemben Dömötör Csaba a gazdasági növekedési adatokat, a munkahelyek számának növekedését, egyes alapélelmiszerek áfacsökkentését, a minimálbér emelkedését, a családi adókedvezményt, az otthonteremtési programot, a többségében magyar tulajdonba került bankrendszert és médiát hozta fel ellenérvként, amelyek szerinte mind a Fidesz kormányzati munkáját dicsérik. Hozzátette: a kormány a biztonságot is megerősítette Magyarországon, egyebek mellett a határkerítés megépítésével is. 

Dömötör Csaba szerint a baloldali ellenzék, amikor még kormányon volt, megduplázta a munkanélküliséget, emelte az energiaárakat, „elprivatizált” egész gazdasági ágazatokat, és a nyugdíjasokat csak segélyezni tudta, míg a Fidesz-kormány nyugdíjat emelt, nyugdíjprémiumot és nyugdíjkiegészítést is juttatott az időseknek.

Azt állította, hogy a baloldal ismét kormányra kerülve megemelné a személyi jövedelemadót, és lebontaná a határzárat, valamint a kvótaalapú betelepítést is elfogadná. – Ha Magyarország bevándorlóország lesz, akkor a megtermelt pénztöbblet nem fordítható majd a magyar családokra – mondta az államtitkár, és azzal zárta szavait, hogy – Magyarország jó hely, és hogy még jobb hely legyen, azért küzd a kormány.

Az LMP soraiból erre felhördülés és közbeszólások voltak hallhatóak, mire Kövér László házelnök Szél Bernadettnek azt mondta: míg egy általános iskolás már képes percekig csöndben hallgatni, addig ez Szél Bernadettnek négy másodpercig sem sikerül.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a kormányzást értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a szocialisták 8 éve alatt gazdasági recesszióba süllyedt az ország, a munkanélküliség pedig 12 százalékos lett, addig ma az utóbbi 4 százalék alatt van, a gazdasági növekedés pedig 4 százalék fölött. A kormánypárti képviselő arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Bulgáriában tárgyal, ahol próbálja érvényesíteni a magyar kormány migrációval kapcsolatos akaratát, mivel az EU júniusig döntésre akarja vinni a kötelező kvóták ügyét.

Dömötör Csaba államtitkár Gulyás Gergely mondandójával összhangban ismét elmondta: a nemzeti szuverenitást a bevándorlás veszélye fenyegeti, az ENSZ alapjogként határozná meg a migrációt, az EU pedig nyártól felgyorsítaná a kvótaprogram végrehajtását, és mindkét nemzetközi szervezet komoly jogkörökkel ruházna fel „teljesen átláthatatlan hátterű aktivistacsoportokat”. Azt is elmondta, hogy az Európa Tanács főbiztosa szerint létre kell hozni a Soros-féle embertípust, amelynek „nem jelent semmit a határok védelme”.

Az azonnali kérdések sorát nyitó szocialista Tóth Bertalan azt mondta, hogy az OLAF az elmúlt évek „legnagyobb korrupciós ügyére”, az Elios-ügyre derített fényt. Nem egyszerűen több milliárd forintnyi közpénz csalárd felhasználásáról van szó, hanem arról, hogy a „közpénzeket a szervezett bűnözésnek is megfeleltethető módon használták fel”, illetve az ügyben a miniszterelnök családjába tartozó személy is érintett – közölte. Úgy tűnik, hogy üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási pályázatain – fogalmazott.

Mi kell még ahhoz, hogy az ügyészség lépjen? – tette fel a kérdést.

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese hangsúlyozta, hogy az OLAF kizárólag az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, a büntetőjogi felelősség kérdéseivel nem foglalkozik. A szervezet a vizsgálata végén ajánlással élhet az adott nemzeti hatóság felé – tette hozzá.

Leszögezte, hogy a magyar ügyészség ilyenkor minden esetben elrendeli a nyomozást. Az említett ügyben a Pest Megyei Főügyészség januárban rendelte el a nyomozást, ami jelenleg is folyamatban van – mondta Lajtár István.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.