Beépülő fideszes ügynökök? Újabb pedagógus-szakszervezet került veszélybe

„Szervezeten belüli feszültségek” és „bizalmi válság” terheli a PDSZ-t is.

Hutter Marianna
2018. 02. 07. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szervezeten belüli feszültségek” és „bizalmi válság” terheli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is. Utóbbi azért lehet rossz hír az érdekképviselet mellett elkötelezett tanároknak, mert éppen a múlt héten derült ki: problémák vannak a legnagyobb tagsággal bíró Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) is. A PDSZ válságáról szóló híreket egy a szakszervezet közösségi oldalán olvasható keddi poszt is megerősítette. Mint írták, a PDSZ Országos Választmányának többsége a szervezet megújítása céljából lemondott tisztségéről januárban annak érdekében, hogy teljes tisztújításra kerülhessen sor egy rendkívüli kongresszus keretében. Ugyanis úgy vélik, a szervezeten belüli feszültséget csak a rendkívüli tisztújítás tudná feloldani, ahol megmérettethetnék magukat azok a tagok, akik vezető tisztséget kívánnak betölteni a PDSZ testületében. A tisztújítás az elnökre is vonatkozna. A PDSZ közösségi oldalán olvasható poszt azt is állította, hogy „jelenleg arról folyik vita, hogy a még határozatképes Országos Választmány rendkívüli tisztújító kongresszus összehívásáról döntött, a PDSZ elnöke azonban nem akarja összehívni a kongresszust, azt minden eszközzel akadályozni igyekszik.”

Lapunk az ügyben kereste Mendrey Lászlót, a PDSZ elnökét. Ő elismerte, vannak feszültségek, ám miután a héten újabb választmányi ülést tart a szakszervezet, ezért egyelőre nem kívánt részletekbe menni, így azt sem kommentálta, hogy igaz-e az, hogy ő akadályozná egy rendkívüli kongresszus összehívását. Annyit viszont megjegyzett: a PDSZ közösségi oldala nem tükrözi a szakszervezet hivatalos álláspontját. Lapunk azzal kapcsolatban is kérdezte a szakszervezeti vezetőt, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a PDSZ-be is „fideszes ügynökök” épültek be, ugyanis éppen Mendrey volt, aki ezt állította a PSZ-ről, mikor kiderült annak válsága. „Ez feltételezés, se bizonyítani, se megcáfolni nem lehet” – mondta hozzátéve, hogy ő ilyet nem merne állítani. „De hogy a Fidesz érdekeit szolgálják ezek a feszültségek, az biztos” – tette hozzá.

A PDSZ és a PSZ válsága között több párhuzam is van. Egyrészt figyelemre méltó, hogy mindkét szakszervezetnél egy időben tetőznek a feszültségek. Másrészt érdekes egybeesés az is, hogy a PDSZ-hez hasonlóan a PSZ közösségi oldala is önálló életet élt, és ott is egy bejegyzés világított rá a problémákra. Mint múlt héten beszámoltunk róla, a PSZ-nél az okozza a nehézséget, hogy a szakszervezeti vezetők egy része csatlakozna a kormány által életre hívott Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz, míg például az elnök, Galló Istvánné ezt nem támogatná, mert szerinte nem élne túl a szakszervezet egy irányváltást. Hogy a PSZ végül csatlakozik-e a kerekasztalhoz, azt egyelőre nem tudni. A szakszervezetnek bár hétfőn volt vezetőségi ülése, arról csak egy szűkszavú közleményt adtak ki, melyben azt állították, „lezárták az utóbbi napok félreértésekkel és kommunikációs zavarokkal terhelt időszakát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.