Bíróság: Hamis színben tüntette fel a civileket a nemzeti konzultáció

A törvényszék szerint a kormány megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét, amiért bocsánatot kell kérniük.

Lándori Tamás
2018. 02. 28. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya, azon belül is a Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnévhez fűződő jogát, mikor az országban nyolcmillió példányban szétküldött, Nemzeti Konzultáció a Soros-tervről elnevezésű kérdőíveken hamis színben tüntette fel a civil szervezet jogvédő tevékenységét – állapította meg első fokon a Fővárosi Törvényszék. A Rogán Antal vezette minisztériumot a bíróság eltiltotta a további jogsértéstől. A szerdai döntés szerint emellett kétmillió forint sérelemdíjat kell fizetniük, és kötelesek nyilvánosan bocsánatot kérni.

Utóbbinál a bíróság elegendőnek látta, ha a tárca közleményben teszi ezt meg, noha a Magyar Helsinki Bizottság a keresetében azt indítványozta, hogy a propagandaminisztérium juttassa el a bocsánatkérést levélben mind a nyolcmillió állampolgárhoz, akiknek a konzultációs lapot is megküldték. 

A per tárgya a konzultáció alábbi, 5-ös számú kérdése volt:

„5. Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért.

 

Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy »aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása« ”

A jogvédő szervezet úgy látta, hogy ebben a szövegrészben két állítás is van, amely jogsértő rá nézve, éspedig:

A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Győző Gábor kifejtette, mindössze egyetlen büntetőeljárásban látják el menedékkérők jogi képviseletét, két személyét: egy kerekesszékes férfiét és egy idő asszonyét, akik a vád szerint a röszkei zavargásban vettek részt. Tehát nem igaz a konzultációban írt általánosítás – értékelt az ügyvéd. Hozzátette, a szöveg végén tőlük kiragadott idézet egy olyan állásfoglalásukból származik, amely arról szólt, hogy a kormány által kezdeményezett büntetőjogi törvénymódosítás ellentétes egyes nemzetközi egyezményekkel. A mondat ráadásul valójában úgy kezdődött, hogy „Az Európai Unió Bíróságának gyakorlata alapján ”

A Fővárosi Törvényszék a felperes által kifogásolt két állítás közül csupán a másodikkal kapcsolatban állapította meg a jogsértést. Az első vonatkozásában elfogadták az alperes azon védekezését, miszerint az 5. kérdés első mondatában megfogalmazott közlés és az alá – egyébként más színnel – odaírt magyarázat nem függ össze. Tehát – a bíróság szerint – az 5-ös kérdésen belül két külön szöveg van, és így, külön-külön nem állítják, hogy a Magyar Helsinki Bizottság azért kap pénzt Soros Györgytől, hogy bűnelkövető migránsok enyhébb büntetést kapjanak.

A perbe fogott minisztérium azzal is érvelt, hogy a konzultációban csak a kormány véleménye olvasható, amit a civil szervezet tűzni köteles, de ezt a bíróság nem fogadta el, mondván a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjedhet ki a felperes szakmai tevékenységének hiteltelenítésére.

A szerdai határozat indoklásában elhangzott, hogy

a Miniszterelnöki Kabinetiroda a nemzeti konzultációban összemosta a menekült, a bevándorló és a migráns fogalmakat, ami alkalmas lehetett egyes állampolgárok megtévesztésére.

A Magyar Helsinki Bizottság ugyanis a menekültek és a menedékkérők esetében tartja aggályosnak a jogellenes határátlépés miatti súlyos jogkövetkezmény alkalmazását, és nem minden bevándorló, migráns vonatkozásában – szólt a törvényszék megállapítása, mely szerint az alperes egy kiragadott részlettel éppen a felperes álláspontjával ellentétes közlést akart igazolni.

Kelemenné Fenyves Enikő bíró kitért rá, a minisztérium feladata éppen az alkotmányos alapjogok védelme lenne, nem pedig mások jogainak megsértése. A bíró leszögezte, a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezetként nemzetközi egyezményekben meghatározott személyeknek, a menedékkérőknek, menekülteknek és hontalanoknak nyújt jogi segítséget.

A döntés nem jogerős.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben reagált az elsőfokú ítéletre. „A Miniszterelnöki Kabinetiroda álláspontja nem változott, azt továbbra is fenntartjuk. A Magyar Helsinki Bizottság egy Soros-szervezet, amelyik védi a migránsokat, ezért fellebbezünk” – közölték. (MN)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.