Bírósághoz fordult a Jobbik az ÁSZ eljárása miatt

Arra számítanak, hogy megsemmisítik majd a számvevőszék jelentését.

MN
2018. 02. 13. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik bírósághoz fordult az ÁSZ koncepciós eljárása miatt – írja közleményében a párt. 

„A Jobbik a múlt héten előterjesztette a bíróság részére azt a keresetet, amellyel az Állami Számvevőszék jelentésében jogellenesen kiszabott 663 millió forintos bírsággal szemben kéri az igazságszolgáltatás pártatlan eljárását. A nemzeti néppárt azt követően döntött e lépés mellett, hogy az ÁSZ jelentésében valótlan állításokat tett, és ezekből levezetve jutott olyan szintén valótlan megállapításra, miszerint a Jobbik gazdálkodása törvénysértő volt, és tisztségviselői akadályozták volna a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását. Hiába tett azonban az ÁSZ feljelentést emiatt, az ügyészség a napokban megszüntette az eljárást, és egyértelműen kimondta, hogy a párt részéről nem történt jogsértés” – közölték.

A közlemény szerint a Jobbik arra számít, hogy „a bíróság érdemben bírálja majd el az általa benyújtott 21 oldalas keresetlevelet, és megsemmisíti a kormányváltó erő elleni durva támadásként értékelhető, valótlanságokat tartalmazó és törvénytelen eljárásban meghozott ÁSZ-jelentést”.

A számvevőszék nemrég közölte, hogy megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Jobbik ellen. A nyomozó hatóság az ÁSZ-nak elküldött határozatában megállapította, hogy a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban „nem állapítható meg szándékos bűncselekmény elkövetése” – közölte az ÁSZ. A számvevőszék tavaly október 3-án fordult az ügyészséghez a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzésével kapcsolatban, mert úgy vélte, a párt nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

A Jobbik azt követelte, hogy az ÁSZ – egyébként korábban fideszes képviselőként tevékenykedő – vezetője álljon ki, és kérjen bocsánatot. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnökének szavai szerint ugyanis megdőltek azok a vádak, hogy a párt ne működött volna együtt az egyébként „kézi vezérelt” szervezettel. Ez pedig – úgy véli – azt is jelenti, hogy a Jobbik esetében kiszabott 660 milliós gigabírság „egyértelműen alaptalannak bizonyult”. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.