Bulinegyed: nyakunkon a voksolás, lesz-e éjféli zárás?

Erzsébetváros a vasárnapi népszavazáson esélyt teremthet, és szolidaritásból is vizsgázik.

2018. 02. 16. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan 43 500 erzsébetvárosi választópolgár dönthet a VII. kerületben vasárnapra kiírt voksoláson az úgynevezett bulinegyed sorsáról, az ott található vendéglátóhelyek éjféli zárórájáról. Az erzsébetvárosi önkormányzat lapunknak megküldött legfrissebb adatai és a népszavazási törvény alapján a referendum akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele, tehát legalább 21 751 ember elmegy, és érvényesen szavaz. Ha 50 százaléknál, vagyis 10 875-nél több lesz az azonos válasz a kérdésre, akkor eredményt is hirdethetnek.

Első ránézésre a voksolás a Belső-Erzsébetvárosban, a Károly körút, Király utca, Erzsébet körút, Rákóczi út által határolt területen élő, csaknem 15 ezer ember éjjeli nyugalmáról, a pihenéshez való emberi jogról szól. A VII. kerületben 771 szórakozóhely, kocsma üzemel, csak a Belső-Erzsébetvárosban 530. Közülük 335 éjfél és reggel 6 óra között is nyitva van. A helyzet évek óta tarthatatlan, tavaly óta pedig forrnak az indulatok.

A referendumnak a napokban az Alkotmánybíróság döntése adott zöld jelzést, figyelmeztetve: a hatályos népszavazási törvény egy évig köti a képviselő-testületet, és a vasárnapi eredmények nyomán 180 napon belül elfogadott rendeletet is meg lehet támadni. A helyzetet jellemzi, hogy a határozathoz párhuzamos indoklást fűző Stumpf István alkotmánybíró Krúdy Gyulát idézte a vigalmi negyed, a pesti éjszakai élet megítélésével kapcsolatban. Bármilyen eredmény születik is február 18-án, a vállalkozás és a tulajdon szabadságáról, az ingatlanforgalomról, a turisztikáról, az adóbevételekről, tehát az állami, az önkormányzati és a magánprofitról legalább ugyanolyan súllyal kell beszélni majd a jövőben. A voksolás rendkívüli is lesz, ugyanis az Erzsébetváros középső és külső részén élő tízezrek kifejezhetik szolidaritásukat földijeikkel. A bulinegyed területének jelentős része a budapesti világörökség pufferzónája, amit a Károly körút, a Király utca, a Csányi utca és a Dohány utca határol. Itt nemcsak a műemléki ingatlanok védettsége kiemelt, hanem az is, hogy a szórakozóhelyek, a szeszes italokat árusító üzletek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitvatartásához szükséges volt az eddigi szabályozás szerint a kerület jegyzőjének külön engedélye.

Bodó Zoltán, a népszavazáshoz vezető folyamatot lényegében elindító Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport tagja is elismerte: a voksolás, illetve az esetleges éjféli zárás elrendelése a kezdete lehet egy új folyamatnak. Az itt élők célja a folyamatos zaj, szennyezés, a bűnözés, a prostitúció és az agresszív buliturizmus megszüntetése, és egyelőre nem érzékelik az önkormányzat köztisztasági, közbiztonsági intézkedéseinek hatását.

Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest nevű, elsősorban a szórakozóhelyek tulajdonosainak érdekeit képviselő civil szervezet alapítója Amszterdam, London és Sydney példája alapján elutasítja a tiltást. Szerinte az éjféli záróra káoszt okozna a közterületeken, az önkormányzatnak nincs koncepciója, nem záratja be a jogsértően működő helyeket. Megoldásként az „élni és élni hagyni” elv alkalmazását javasolja.

– Fontos, hogy a lakók minél magasabb részvétel mellett egyértelműen jelezzék az önkormányzatnak, mit szeretnének – mondta a Magyar Nemzetnek Vattamány Zsolt polgármester (Fidesz–KDNP). Szerinte egyáltalán nem mindegy a részvétel, de a várhatóan jelentős többséggel bíró igenek aránya sem. – Természetesen a Belső-Erzsébetvárosban voksolók üzenete sokkal nagyobb súlyú lesz – mondta Vattamány Zsolt.

Stummer János (Jobbik), akinek a javaslatára lett végül népszavazás, sajnálja, hogy a kampányban egyedül Soproni Tamás (Momentum Mozgalom) volt kész a vitára, akinek pártja kerületi helyett fővárosi szinten rendezné a kérdést. A fórum végül elmaradt. Kispál Tibor (MSZP) és Moldován László (LMP) szerint a vezetésnek sokkal korábban és erélyesebben kellett volna hozzákezdenie az áldatlan állapotok fölszámolásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.