Éjjellátó készülék, golyóálló sisak: háborútól tart Kövér házőrsége?

Fegyverek után golyóálló felszerelést is beszerzett az Országgyűlési Őrség, csaknem 400 millióért kaptak új ruhát.

Koncz Tamás
2018. 02. 27. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magánhadsereghez illő tűzerő mellett a védekezésről is gondoskodott az Országgyűlési Őrség: honlapjukról, valamint a parlament üvegzseboldaláról derül ki, hogy golyóálló mellényből és sisakból is bevásároltak maguknak – emellett nagy tételben szereztek be ruhát a mintegy 360 fős házőrség tagjainak.

A legnagyobb összegű és mennyiségű beszerzés szolgálati ruhákra vonatkozott, amivel a Milipol Zrt. járt igazán jól. A parlamenti őrségnek és a rendőrségnek is rendszeresen beszállító vállalat – melyet a meggyilkolt médiavállalkozó Fenyő János egykori üzlettársa, Székely Herbert vezet – két tételben, mintegy 385 millió forintos értékben több ezer zoknit, bakancsot, zubbonyt, övet és málhazsákot szállíthat a házőrségnek egy 2017. december 21-én kiírt közbeszerzés nyomán.

A parlament üvegzseboldalán is több Milipol-beszállítás szerepel: a cég tavaly decemberi szerződések alapján 12 millió forintért éjjellátó készüléket és egyéb berendezést, 14,2 millióért autós és testkamerákat ad el közbeszerzési eljárás során az Országgyűlés Hivatalának – a felhasználó itt is a házőrség lehet.

Ráadásul a vállalat 2017 februárjában is leszállított egy 10 milliós ruházati csomagot, szintén országgyűlési megrendelésre. Az Országgyűlési Őrség aloldalára feltöltött dokumentumok között pedig további érdekességeket találhatunk: mint kiderült,

a házőrség tavaly novemberben három védőfelszerelés-típust is rendszeresített:a Scott M110 gázmaszkot, a Protech Safariland Mid-Cut R2S golyóálló sisakot és a Seyntex golyóálló mellényt.

Az új beszerzések egy részéről korábban beszámolt a Jogalappal portál is. A házőrség honlapjáról az viszont nem derül ki, hogy a védőfelszereléseket kitől szerezték be.

A sokkolóval, viperával, gépkarabélyokkal és mesterlövészpuskával felfegyverzett házőrség így már tényleg inkább a Terrorelhárítási Központra vagy egy elit katonai gárdára emlékeztet, mintsem a parlament folyosói rendjét vigyázó szolgálatra.

Csupán az nem világos, hogy miért van szükség ilyen felszerelésre. Pintér Sándor belügyminiszter tavaly a megnövekedett terrorveszéllyel indokolta az arzenál folyamatos bővítését Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága szocialista elnökének kérdésére – csakhogy valódi terrorveszély akkor sem volt, és most sincs Magyarországon.

Az is valószínű, hogy a beszerezni kívánt eszközök egy részét nem az Országházon és a hivatali épületeken belül akarja használni az Országgyűlési Őrség. Akkor viszont azon kívül, ami minimum kétségeket vet fel: a törvény szerint ugyanis az őrség feladata az Országgyűlés védelme, és ma nagyon nehéz elképzelni, milyen fenyegetés elhárításához szükségesek ezek az eszközök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.