Hatalmas a baj Pécsett: 12,5 milliárd sem elég a csőd elkerülésére?

Önkormányzati cégek adósságát is csökkenteni kellett a kormánytól kapott segéllyel.

Babos Attila
2018. 02. 06. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tovább nőhetett a fideszes városvezetésnek köszönhetően nehéz helyzetbe került Pécs költségvetésének hiánya: lapunk úgy tudja, hogy a Pécsett dolgozó kincstári revizorok által a 2017-es év végére kalkulált 6,5 milliárdos hiány 9–9,5 milliárdra duzzadt valójában. Információink szerint az év végi kormányzati támogatásból egyes pécsi önkormányzati cégeknek is adni kellett, hogy csökkentsék tartozásukat.

Arra a tavalyi hírre, hogy a kormány 6,5, majd 3, összesen tehát 9,5 milliárd forinttal segíti ki a nehéz helyzetbe jutott baranyai megyeszékhelyet, nem csak a pécsiek kapták fel a fejüket. A kormányzati gyorssegély visszatérítendő támogatás, amelyet 2020 végéig vissza kell fizetnie a pécsi önkormányzatnak.

A független sajtó hozta nyilvánosságra nemrég, hogy valójában nem 9,5 milliárd forint kölcsönt kap az államtól Pécs, hanem összesen 12,5 milliárdot – vagyis a bajba jutott város újabb 3 milliárdos segélyben is részesül. Sőt, olyan hírek is napvilágot láttak, melyek szerint ennél is többel, egy újabb 3 + 3 milliárdos kerettel segítené a kormány a Páva Zsolt vezette Pécset. Az MTI által is közölt hírnek azonban nincs valóságalapja. Csupán arról van szó, hogy az eredeti, a múlt év végén megjelentek szerint a 6,5 milliárdon túli, kétszer 3 milliárdos összeget csak bizonyos feltételek teljesülése esetén utalhatja el a kincstár Pécsnek – ilyen például, hogy a Magyar Államkincstárnál kell vezetni a város folyószámláját. A múlt hét végén megjelent kormányhatározat rögzítette, hogy a feltételek teljesültek, azaz a város hozzájut ehhez az összeghez.

A helyzet azonban mégsem ilyen egyszerű. A kétszer 3 milliárd egyikére azért van szükség, mert a Magyar Államkincstárnál az év közbeni áthidaló likvidhitel nem olyan bevett, mint az általános esetben az önkormányzatok számláit is kezelő kereskedelmi bankoknál. Viszont arra az önkormányzatoknak szükségük van. A mostani pénz annyiban jobb, hogy erre nem kell kamatot fizetni. A másik 3 milliárd ügye – ez az összeg a Belügyminisztériumtól érkezik – még érdekesebb. Az ugyanis szerkezeti átalakításra szól, amely egy része a leépítések finanszírozására megy. Azt nem tudjuk még, mekkora összeget szánnak erre a célra, de a városházán jelentős összevonásokra és elbocsátásokra készülnek.

E lépésre azért van szükség, mert az elmúlt években újra és újra megjelent Pécsett az önkormányzat gazdálkodásában egy évi 2,5–3 milliárdos veszteség. A hiány ezért nőtt meg, azt követően is, hogy 2014-ben az állam átvállalta a pécsi önkormányzat 45 milliárdos hitelállományát. Most viszont még ennél is nagyobb lehet a gond, mert a hiány 9–9,5 milliárdra duzzadt. Ez tehát azt jelenti, hogy könnyen lehet: a baranyai megyeszékhelynek mégsem lesz elég a 12,5 milliárd, és valóban szüksége lehet egy újabb, néhány milliárdos segélyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.