Jelesre vizsgázott az államnál a CEU, akkreditálták

Úgy tudjuk, Palkovics László oktatási államtitkár a közeljövőben tárgyal New York állammal az egyetem működéséről.

Unyatyinszki György
2018. 02. 28. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az ötévente esedékes felülvizsgálat után megújította a Közép-európai Egyetem (KEE) akkreditációját – írta szerdai közleményében a hazánkban főként CEU néven ismert intézmény. Ennek értelmében a CEU magyar képzései a magyar tudományos kritériumoknak megfeleltek, a következő öt évben is folytathatja tevékenységét. A MAB külön kiemelte az egyetemen zajló oktatás magas színvonalát és szerepét a magyar felsőoktatásban. Michael Ignatieff, a CEU rektora ezzel kapcsolatban közölte, büszke arra, hogy az intézményt újra akkreditálták Magyarországon.

Az akkreditáció nem vonatkozik az amerikai típusú képzésekre, azt az Egyesült Államok akkreditációs hatósága állíthatja ki, jelenleg rendelkezik ilyennel az intézmény.

 

A MAB döntése üzenetértékű. A magyar kormány az előző másfél évben erősen megkérdőjelezte a CEU működési struktúráját, mondván, kivételes előnyöket ad a magyar egyetemekkel szemben. A Soros György által alapított egyetem ellen nyílt támadást indított a Fidesz, a lex CEU-ként ismert törvény tavaly tavaszi elfogadása pedig komoly veszélybe sodorta az egyetem működését. Teljesíthetetlen feltételeket határozott meg szoros határidőkkel: az amerikai kormánnyal tavaly októberig kellett volna megállapodnia a magyar kormánynak a CEU működéséről, az egyeztetést pedig igyekezett elhúzni a kabinet. Az egyetem vegzálása miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított.

Lapunk közben úgy értesült, hogy a közeljövőben megújulnak a tárgyalások New York állam és a magyar kormány között az egyetem működéséről Palkovics László oktatási államtitkár vezetésével. Ezt a megállapodást is a lex CEU-ban foglaltak követelik meg, hogy a CEU amerikai ága továbbra is működhessen Magyarországon.

A CEU arról is írt, hogy az egyik legelismertebb nemzetközi egyetemi rangsorban (QS World University Rankings) a világ száz legjobb egyeteme közé került az intézmény politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia tárgyakban. A közgazdaságtan és a jogtudomány terén a legjobb kétszáz egyetem között szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.