Kecskemét nem adja ki az OLAF-jelentést az ellenzéki képviselőknek

Állítólag már az NNI nyomozásához készítik össze az Elios-ügy dokumentumait, ezért nem lehet betekinteni.

MN
2018. 02. 27. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tekintettel arra, hogy a közvilágítás fejlesztése a Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő ügy, ezért annak lezárásáig sem az önkormányzat, sem a polgármesteri hivatal nem jogosult nyilatkozni” – zárta rövidre kedd reggeli közleményét a kecskeméti városháza, amelyben arra reagáltak, hogy ellenzéki képviselők úgynevezett árnyék-vizsgálóbizottsága épp náluk kezdené az úgynevezett Elios-ügy kivizsgálását.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, Szilágyi György jobbikos és Harangozó Tamás szocialista képviselők hétfőn jelentették be az alternatív vizsgálóbizottság megalakítását, amely szándékuk szerint még a választások előtt feltárná a Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez kötődő gyanús tendereket. A képviselők kedden Kecskeméten kezdenek, hogy betekintsenek a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentésének a városra vonatkozó részébe.

Csakhogy a kecskeméti polgármesteri hivatal szerint ez nem lehetséges, mivel az OLAF-jelentés nyomán elrendelt nyomozást folytató NNI épp pénteken tájékoztatta őket, hogy a közvilágítás-fejlesztési pályázatokkal kapcsolatos dokumentumokat lefoglalja. „Jelenleg az iratanyag előkészítése zajlik a rendelkezésre bocsátás céljából, ezért képviselő urat tájékoztattuk arról, hogy a továbbiakban az iratbetekintést nincs módunkban lehetővé tenni” – áll a közleményben. 

Az Átlátszó már korábban kikérte az összes érintett önkormányzattól az OLAF-vizsgálat rájuk vonatkozó részét – ezeket a brüsszeli hivatal már tavaly októberben megküldte a polgármestereknek, akik mélyen hallgattak róla. Elsőként Mórahalom válaszolt, és elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. A mórahalmi ügy sokban hasonlít a többi, eddig ismertté vált pályázatra, de van egy érdekessége: a városban két cég adott be pályázatot a meghívásos tenderre, de az OLAF-nak az Elios riválisának ügyvezetője azt mondta: ők nem is indultak közbeszerzésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.