Kitiltás, megbélyegzés: ijesztő javaslatok érkeztek a Stop, Soros!-hoz

Van, aki idegen ügynökké nyilvánítana, más a büntető törvénykönyvvel sújtana: állampolgári javaslatokból csemegézhet a Fidesz.

MN
2018. 02. 04. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 18-án indult és továbbra is tart a Stop, Soros! törvénycsomag társadalmi egyeztetése.

Az elmúlt két hétben több mint négyszáz javaslat érkezett be, az eddigi vélemények többsége támogató, vannak közöttük, amelyek szigorításokat szorgalmaznak – mondta el vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Megemlítette: érkezett olyan észrevétel, hogy a törvényjavaslatban szereplő 25 százalékosnál magasabb – akár annak többszörösét kitevő – illetéket kelljen fizetniük a migrációt segítő szervezeteknek, továbbá felmerült a büntető törvénykönyv szigorítása is, akárcsak az, hogy az ilyen csoportok csak magyar pénzintézetnél vezethessenek számlát, illetve – amerikai mintára – idegen ügynökségként tartsák nyilván őket.

A beérkezett vélemények összegezve a kormány elé kerülnek majd, így alakul ki a végleges javaslat, amely februárban kerül az Országgyűlés elé – idézte szavait az MTI.

A Stop, Soros! nyilatkozatot közölő távirati iroda azt viszont már nem tette hozzá, hogy Tuzsont Kövér László kiszivárgó beszédéről is kérdezték sajtótájékoztatóján, amit a kommunikációs államtitkár teljes mértékben vállalhatónak nevezett.

A Stop, Soros! jogszabály részeként az érintett szervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat és részletes beszámolót kell közölniük pénzügyi támogatásaikról és tevékenységeikről is.

A szervezeteknek külön illetéket kell majd fizetniük a külföldről érkezett, migrációt segítő támogatások után, továbbá a csomag bevezetné az idegenrendészeti távoltartás intézményét is azokkal szemben, akik szervezik vagy finanszírozzák a migrációt – sorolta az államtitkár.

A törvénycsomag célja Tuzson szerint, hogy „az emberek elsöprő véleményét törvénybe foglalja, érvényesítse, és további lépéseket tegyen a migráció megállítására”.

Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a Stop, Soros! elképzelései jelenlegi formájában alkotmányellenesek: nem lehet például Magyarországról kitiltani a magyar állampolgár Soros Györgyöt, ahogy azokat a magyarokat sem, akik a legális menekültek integrálásában, munkához jutásában segítenek.

Nem mellesleg, az integrációs folyamatot eddig a Belügyminisztérium is százmilliókkal támogatta az erre a célra elkülönített uniós forrásokból – miután lapunk beszámolt a belügyi segítségről, azonnal befagyasztották a keretet.

Tuzson Bence hangsúlyozta, Magyarország mindig olyan ország lesz, ahová illegális bevándorlókat nem lehet beengedni és nem lehet befogadni, amíg ez a kormány a helyén van, a déli határainkon a kerítés állni fog. Ez nem jelenti azt, hogy nemzetközi kötelezettségeinek a kormány vagy Magyarország ne tenne eleget – tette hozzá.

Utóbbi megjegyzésével talán arra is utalhatott, hogy az Orbán-kabinet a több éve tartó migránsellenes kampány alatt csendben közel 3000 menekültet és oltalmazottat fogadott be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.