Megígérték, de még halogatják az ingyenes bárányhimlőoltás bevezetését

Az Emmi csak azt hajtogatja, hogy folyamatban van a védőoltási rendszer kiterjesztésének felülvizsgálata.

Kuslits Szonja
2018. 02. 02. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Lázár János már tavaly januárban beszélt a kormányinfón arról, hogy a kabinet nyitott a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételére, illetve megkezdik az ehhez szükséges tárgyalásokat, mégis úgy tűnik, egyelőre jól hangzó ígéret marad. Legalábbis a bevezetés dátumáról az elmúlt immár több mint egy évben még mindig nem sikerült dönteni – tudta meg a Magyar Nemzet. Hazánkban a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 közötti 1998-tól 2016-ig bezárólag, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7–1,7 százalék között mozgott.

Lapunk még egy január eleji kormányinfón kért bővebb tájékoztatást a témában, miután az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) december végén úgy válaszolt, valóban ingyenessé és kötelezővé teszik a vakcinát a Nemzeti immunizációs program keretében, azonban arra nem tértek ki, mikortól számíthatnak a projekt megvalósulására a családok. Úgy tűnik, a bevezetés dátumáról azóta sem sikerült döntést hozni, ugyanis az Emmi csak az alábbi, már több alkalommal közölt válaszát ismételte meg: „A hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van, amennyiben erről végleges döntés születik, tájékoztatjuk a nyilvánosságot.”

Hogy miért késlekedik ennyit a szaktárca és a kormány, érthetetlen, hiszen éppen az Emmi hívta fel a figyelmet korábbi válaszában arra: egy 2017-es hazai elemzés rámutat, hogy az átlagos megbetegedési számtól függően 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat a bárányhimlő. Az összeg harmadát a direkt költségek, vagyis közvetlenül az egészségügyi ellátás költségei teszik ki, míg kétharmadát a munkából kiesett napok száma.

A vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik. Az oltásnak azért van jelentősége, mert – bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés – immunhiányos csecsemőknél életveszélyes is lehet. Az sem jár jól, aki felnőtt korban fertőződik meg, ugyanis a betegség lefolyása sokkal súlyosabb, mint a gyerekeknél. Okozhat akár életveszélyes szövődményeket is, és várandós nőknél is igen nagy kockázattal jár. Leggyakoribb szövődménye a bőr, illetve a lágy részek bakteriális felülfertőződése, amely akár véráramfertőzéshez is vezethet, ezenkívül neurológiai elváltozásokat: a kisagy, ritkábban az agyvelő gyulladását is okozhatja.

A bárányhimlőt a varicella-zoster vírus okozza, cseppfertőzéssel terjed, átviteléhez testi kontaktus nem szükséges. A vírus a hétköznapi használati tárgyakon, ruházaton is életképes, de leginkább belélegzés útján terjed: elég, ha 20–30 percig közös helyiségben vagyunk a fertőző beteggel.

Hazánkban 2015–2017 között önkormányzati programok indultak a bárányhimlő megelőzésére. Tavaly Kaposvár, Eger, legutóbb pedig Miskolc és Salgótarján döntött a támogatott védőoltási programról. A védőoltás Nemzeti immunizációs programba való bevezetése hozzávetőleg 1,5 milliárd forint költségterhet jelentene. Korábban megírtuk: Magyarországon egyes egészségügyi dolgozók a kanyaró elleni védőoltást kaphatják meg önköltség nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.