Megszólalt a lemigránsozott orvos, aki szinte egyedül látja el a gyerekosztályt

A sátoraljaújhelyi kórház gyermekosztályának működése egyetlen orvos munkáján múlik, mégis házon belülről érte támadás, mert három napig nem dolgozott.

Unyatyinszki György
2018. 02. 27. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Migránshiszti – így minősítette kollégáját Bohus Péter, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház patológus főorvosa, mikor tudomására jutott, hogy Abdul Gafor Faris távollétében kényszerűségből leállt az általa vezetett gyermekosztály. Ugyan a felmondásról szóló kezdeti pletykák nem igazolódtak be – erre alapozhatta Bohus is véleményét –, az a súlyos tény viszont igen, hogy a megbízott osztályvezető mellett a kórháznak nincsen olyan orvosa, akivel vállalni tudnák a fekvőbeteg gyerekek ellátását. A közel 15 ezres kisváros gyerekeit a 80 kilométerre található miskolci megyei kórházban fogadták három napig, amíg az orvos hiányzott.

– Számomra a legfontosabb a gyerekek gyógyítása, az ilyen ügyekkel igyekszem nem foglalkozni – válaszolta tömören a Magyar Nemzetnek Abdul Gafor Faris, mikor kollégája őt migránsozó kijelentéseiről kérdeztük, aki érzékelhetően próbált uralkodni érzelmein. A kórház egy korábbi közleményéből kiderült, hogy az orvos nem mondott fel, csupán családi okokra hivatkozva nem dolgozott a kérdéses napokon. Kollégájáról semmilyen véleményt nem kívánt megfogalmazni, inkább az igazgatósághoz irányított minket. – Most, hogy visszatért, nagyon örülünk, így minden a legnagyobb rendben van – osztotta meg velünk sietve egy nővér, mielőtt elhagytuk volna az osztályt.

Faris közel két évtizede áll a kórház alkalmazásában. Az intézményben kivétel nélkül minden szülő az orvos védelmére kelt, mikor a vele történtekről érdeklődtünk.

– Megrémültem, mikor megtudtam, hogy nem fogadnak gyerekeket. Könnyelmű beszéd az, hogy közel van Miskolc, főleg ilyen ítéletidőben – mondta egy középkorú nő, aki kisebbik gyereke miatt várakozott szakrendelésre. Szerinte felháborító, hogy az elismert, kedvelt, a gyerekekkel nagyon kedves orvost ilyen méltatlanul támadják.

– Örülnünk kellene, hogy van, nem pedig elüldözni innen ilyen beszéddel – mondta lapunknak egy apa, aki terápiára hozta fiát a kórházba. Hozzátette, hogy az országhatárnál fekvő városba nagyon nehéz az orvosokat csábítani, kevesen vállalnak a környéken munkát, inkább vigyáznia kellene rá a kórháznak. Elmondta, hogy a kórházba rendszeresen járnak a határon túli magyarok mellett szlovákok is.

– Ha néhányaknak kényes egy húsz éve itt dolgozó, nem magyar származású orvos, akkor azokhoz mit szólnak? Baromság az egész! – vetette közbe a férfi felesége.

Szerettük volna megkérdezni Bohus Pétert, hogy miért minősítette „migránshisztinek” kollégája személyes okokkal indokolt távollétét, ám ma a főorvos betegség miatt nem vette fel a munkát, így a kórházban sem állt lapunk rendelkezésére, írásbeli kérdéseinkre pedig nem reagált.

A kórházban helyettesítésekkel és átszervezéssel hosszabb távra sikerült stabilizálni a csecsemő- és gyermekellátás biztonságát, de szükség lenne újabb szakorvosokra – mondta még hétfőn Kovács Lajos megbízott főigazgató. Hozzátette, hogy korábban is történt hasonló eset, ám az akkor nem váltott ki sajtóvisszhangot. Kedden a helyszínen, illetve telefonon is szerettük volna megkérdeni a főigazgatótól, hogy a mostani „migránshisztis” megjegyzéshez hasonlók történtek-e korábban is, illetve hogy tervezik-e a kollégáját nyilvánosan támadó Bohus Péter kijelentéseit kivizsgálni. A kórháznak azonban engedélyt kell kérnie az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy az igazgató bármit is mondhasson, ennek hiányában pedig a főigazgató lapzártánkig nem válaszolt megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.