Nem találná ki, mivel védik a kormánypártok a lengyeleket

A szabadság védelméről, a hatalmi visszaélések megakadályozásáról szól a határozat, amit csak a kormánypárti képviselők szavaztak meg.

Koncz Tamás
2018. 02. 22. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön országgyűlési határozat emlékeztet arra, hogy a magyar európai parlamenti képviselőknek nem szabad támogatniuk a Lengyelország ellen indított uniós eljárást vagy az uniós intézmények bármelyik, 7-es cikkely megindításával egyetértő javaslatát – az anyagot Kövér László házelnök is szignózta.

A magyar képviselőház kedden fogadta el a Lengyelországgal szolidaritást vállaló határozatot, amely felszólította a magyar kormányt, hogy álljon ki Varsó mellett az unió 7. cikke szerinti eljárás során. A kormánypárti képviselők által benyújtott előterjesztést a Fidesz–KDNP képviselőinek 114 igen szavazatával és 13 nem vokssal fogadták el.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent dokumentum röviden emlékeztet a magyar és lengyel történelem párhuzamaira, sorsfordító eseményeire, és kifejti, hogy a két ország karöltve lépett fel „a legfontosabb egyetemes értékekért, a  szabadságért, a demokráciáért, a függetlenségért és az alapvető szabadságjogokért” – tegyük hozzá, az Európai Bizottság épp ezen értékek védelmére hivatkozva indított eljárást Lengyelország ellen.

A dokumentum szerint mindkét államot számos jogtalan és igaztalan támadás érte az Európai Unió intézményei részéről a közelmúltban. „Mi, magyarok, a lengyelekkel egy időben, egy hittel és egyező reményekkel lettünk szabad akaratunkból az Európai Unió tagjai. Tettük ezt abban bízva, hogy a jog, az  igazságosság és a szabadság alapértékein álló közösséghez csatlakozunk.”

„Mi, magyarok, nem akarunk többet olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik. Nem akarunk többet olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél a hatalmával”

– hangsúlyozza a Kövér László által aláírt és támogatott nyilatkozat. Kövér voksa magában ironikus, mert a házelnöknek hazai viszonylatban teljesen megfelel, ha a nagyobb erőnek kedvez minden körülmény: teljesen rendben lévőnek tartja, ha az ellenzék nem rúghat labdába, ha bűvészkedéssel a kormánypártnak megfelelően szabják át a választói körzeteket, vagy ha a közszolgálati média elfogult a Fidesz javára.

Az Európai Bizottság tavaly december 20-án indította meg Lengyelország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást: a szigorú lépésre Brüsszel szerint azért volt szükség, mert Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata, az állam pedig távolodik az uniós értékrendtől. Frans Timmermans, a bizottság alelnöke szerint két éven belül tizenhárom olyan törvényt fogadtak el a lengyel hatóságok, amelyek veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét – ezek közül az egyik vitatott döntés az volt, hogy a a legfelső bíróság tagjait is a törvényhozás választhatja ki.

A nukleáris jogi fegyverként is emlegetett 7-es cikkely lehetővé teszi, hogy az Európai Tanács visszavonja a büntetett tagállam uniós szavazati jogát – de közel sem biztos, hogy ez valóban megtörténhet.

Az eljárás ugyanis többéves folyamat, mely során az Európai Bizottság figyelembe veszi a lengyel kormány helyesbítő lépéseit – ráadásul, a szintén a 7-es cikkellyel fenyegetett magyar kormány keresztbe is tehet a döntésnek: a szavazati jog megvonásához a lengyel kormányfő voksán túl az összes uniós állami vezető egyetértésére szükség van, Orbán Viktor pedig borítékolhatóan megvétózza majd a Varsó elleni eljárást, bízva a lengyelek szolidaritásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.