Onkológia: végre csökkenhet a várakozási idő

A rák évente 80 ezernél is több megbetegedésért és mintegy 33 ezer halálozásért felelős.

MN
2018. 02. 04. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén több mint 5 milliárd, az elkövetkező években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére – mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője vasárnap, amikor átadták az intézmény 1,7 milliárd forintból beszerzett, kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás eszközét. A miniszter elmondta, a fejlesztések eredményeként olyan onkodiagnosztikai komplexum jön létre, amely jelentősen csökkenti a betegek számára a várakozási időt – közölte az MTI.

Balog Zoltán a rákellenes világnapon tartott eseményen hangsúlyozta, hogy napjainkban a nem fertőző krónikus betegségek, köztük a vezető haláloknak számító rák jelenti a legnagyobb kihívást az egészségügyben, utóbbi évente 80 ezernél több megbetegedésért és mintegy 33 ezer halálozásért felelős.

Ez az összes halálozás több mint egynegyede, és „uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól ebben az ügyben”, tette hozzá kiemelve, hogy a visszaszorítás legfontosabb eszköze a szűrés. E téren Balog Zoltán szerint „nem jók” a számok, hiszen az emlőszűrésen a potenciális érintettek 40-50, a méhnyakszűrésen 30 százaléka vesz részt, ugyanakkor a kormányzat célja e mutatók 70 százalékig emelése, „ami nagyon sok életet megmenthet”.

Ónodi-Szűcs Zoltán, a tárca egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt: 2012-ig évről évre emelkedett az onkológiai okú halálozások száma, azóta ezt a trendet sikerült megállítani. Hangsúlyozta azonban, az onkológiai okú halálesetek számának stagnálása helyett „azzal lehetünk elégedettek, ha elkezd csökkenni” ez a mutató.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az eseményen arról beszélt: a tavalyi adatok szerint Magyarországon 100 halálozásból 26-ért felelős daganatos megbetegedés; az EU-n belül Szlovénia 32-es mutatója a legrosszabb, de a magyar szint feletti arányt produkált Hollandia, Írország és Dánia is.

Az MSZP–Párbeszéd ma bejelentette: országgyűlési határozati javaslatban sürgetnek olyan kormányzati intézkedéseket, amelyekkel minden daganatos beteg hozzáférhetne a leghatékonyabb, személyre szabott terápiához. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Szakács László, a szocialisták országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón jelentették be közös kezdeményezésüket. Szakács László szerint az egészségügyi források csökkentése mellett az is problémát jelent, hogy az ágazatban rendelkezésre álló pénzeket sem megfelelően költik el. Példaként említette, hogy a kormány a Korányi-projektben 17 milliárd forintot fordított egy üres épületre, ahelyett hogy a két budapesti onkológiai központ fejlesztette volna ebből az összegből a várólisták csökkentése érdekében. 

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón arról beszélt: a Jobbik éjjel-nappali kezelés bevezetését szeretné annak érdekében, hogy a daganatos betegek a diagnosztizálást követő legkorábbi időpontban megkezdhessék a gyógyításukat.

Lapunknak pénteken úgy nyilatkozott Gundy Sarolta rákkutató, az Országos Onkológiai Intézet volt osztályvezetője: a 65 év alattiak esetében a halálozások közel negyven százalékát a daganatos megbetegedések okozzák. Az összes rákbetegség harmada azonban megelőzhető azzal is, ha felismerjük a betegséget előidéző rizikófaktorokat, mint az alkohol, a dohányzás, a testsúlynövekedés, a mozgáshiány, a táplálkozás és a stressz.

A rákellenes világnapot egyébként mindig február 4-én tartják, és minden évben más-más (rész)témára koncentrálnak a szervezők. Idén ez a mozgás. A mozgás – a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség dokumentuma szerint – minimum harmincszázalékos arányban játszik szerepet a daganatok kialakulásának megelőzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.