Orbán: A közeljövő nagy harcai az identitás kérdése körül fognak zajlani

Budapesten tartott konferenciát a Kereszténydemokrata Internacionálé.

Kuthi Áron
2018. 02. 16. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világsajtóban megszokottól gyökeresen eltérő narratívát lehetett hallani a magyar kormány tevékenységéről és Orbán Viktorról a Kereszténydemokrata Internacionálé (IDC) budapesti konferenciáján, ahol főként balkáni és kaukázusi testvérpártokkal bővítették a szervezetet, és ahol a venezuelai demokratikus ellenzék kapott széles fórumot hangja hallatására. A magyar kormányfő igazán hálás szerepben érezhette magát, mert a résztvevők egytől egyig pozitívan szóltak róla. Míg a szerb, a vajdasági magyar, az albán és a macedón küldöttek főként a magyar kormány erős balkáni elkötelezettségét dicsérték, a latin-amerikaiak számára a tradicionális, keresztény értékek melletti magyar kiállás bizonyult rokonszenvesnek. Antonio López-Istúriz, az IDC főtitkára Orbánt a demokrácia bajnokának és a nyugat-balkáni uniós bővítés legkitartóbb hívének nevezte. A főtitkár Budapest-szellemiségnek hívta az orbáni politikát.

De a tradicionális, keresztény értékeket kommunikáló, a nemzetállamok elsőségéről beszélő, globalizációkritikus magyar kormányfőnek már korábban is volt alkalma, hogy Budapesten rendezett nemzetközi fórumon mondja el a világról alkotott véleményét. Tavaly októberben egy keresztényüldözésről szóló konferencián Orbán Viktor azt hangsúlyozta, szeretné Magyarországot megőrizni kereszténynek. A pénteki konferencián e gondolatnak a globális exportját láthattuk identitásvitába csomagolva. Szerinte a jövő nagy vitái az identitás körül fognak zajlani. A kérdést pedig épp a migráció vetette fel, elgondolkodtatva azon: mi is Európa, van-e közös kulturális alap, amelyre az önazonosság épülhet? Vélekedése szerint két nagy erő feszül egymásnak globális szinten. Az ideologikus irány, amely ellenséges a vallással, a hagyományokkal, az önazonossággal, a nemzeti törekvésekkel; el szeretné hitetni az emberekkel, hogy ezek meghaladott értékek, és hatalmas erőket mozgósít a gyengítésükre. Orbán szavai szerint óriási erők dolgoznak, amelyek arról akarnak meggyőzni minket, hogy az identitás a múlthoz sorolandó, bele kell törődni. Szerinte az ENSZ migrációs csomagja is ezt a gondolatot hordozza, és ezt szeretnék elhitetni velünk a nagy civil szervezetek (NGO-k) és Brüsszel is, amely az Európai Egyesült Államok létrehozásában érdekelt. – Le kell szerelni azokat, akik bátorítják a migrációs folyamatokat – fogalmazott.

Az ideologikus irányzattal szemben állnak a pragmatikus irányt képviselők, akik szerint nem kell természetesnek elfogadni a migrációt. – A határzár felépítésével a migrációra mondunk nemet, ezért gyűlöltek meg minket – magyarázta a kormányfő, s úgy folytatta: a keresztény kultúra megőrzéséhez fizikai és lelki védvonalat is ki kell építeni, csak úgy nem leszünk kiszolgáltatva a nagy erőknek. A kormányfő hivatkozott egy felmérésre, amely szerint a magyarok hetven százaléka azt mondja, fontos, hogy a kereszténységet megvédje a kormány. Vagyis a kereszténység ma már nem egyszerűen hitbéli kérdés, hanem életforma és világlátás. Szerinte a nemzetállamok a közeljövőben kulcsszerepet fognak vállalni az identitás erősítésében és a biztonságra törekvésben.

A konferencián felszólalt Antonio Ledezma, Caracas volt polgármestere, akinek tavaly novemberben kellett elmenekülnie Venezuelából. A politikus az országot kokaindiktatúrának nevezte, ahol mindennaposak a bűncselekmények, a gyógyszerhiány, az éhség, és ahol a jogállamot teljes mértékben felszámolták. Egyben sürgette a világ közvéleményét, hogy szólaljon fel a venezuelai polgárok szabadságáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.