Orbán-beszéd: Csak a saját tábor volt a fontos

A beszéd nemzetközi része jelenthette a legnagyobb kihívást a miniszterelnöknek – mondta a politológus.

Hutter Marianna
2018. 02. 18. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ahhoz képest, hogy választások előtt vagyunk, Orbán Viktor keveset foglalkozott a választással és a mozgósítással, a korábbi választási években elmondott beszédeihez képest” – mondta a miniszterelnök vasárnapi évértékelőjével kapcsolatban lapunknak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. Úgy vélte, ennek két oka van.

Az egyik, hogy az a Fidesz stratégiája, hogy minél alacsonyabb legyen a részvétel a választáson, vagyis csak a saját bázisa menjen szavazni, a többiek maradjanak otthon. A másik ok, hogy ebben a politikai rendszerben, amiben tiszta és fair politikai versengésről nem nagyon beszélhetünk – nem szorul rá Orbán Viktor, hogy mozgósítson a beszédével. Vagyis Juhász Attila úgy véli, a miniszterelnök idei beszéde nagyon hasonló volt az előző éviekhez, amelyekben már kevés olyan elem hangzott el, amely idézhető lenne.

„A beszéd arra szolgál, hogy a Fidesz vezetője is kimondja azokat az üzeneteket, amelyeket a párt többi tagja nap mint nap ismételget. Ezzel megerősítést ad a saját politikusainak és a saját táborának is” – tette hozzá Juhász Attila, aki szerint ezek a beszédeknek már évek óta nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Kérdésünkre, hogy a miniszterelnök beszéde az ellenzéki pártok kampánynyitójával összevetve mennyire számított erősnek, úgy reagált: nem az üzenetek a fontosak, miután már nincs tiszta verseny a pártok közt.

„Nyilván az Orbán-beszédnek van a legnagyobb jelentősége abból a szempontból, hogy ő a hivatalban lévő kormányfő” – mondta, hozzátéve, hogy a médiaviszonyok is olyanok, hogy ez fog eljutni a legtöbb helyre.

A Political Capital vezető elemzője úgy látja, a miniszterelnöknek a legnagyobb kihívást a beszéd nemzetközi része jelenthette. Ugyanis ezen részen úgy kellett láttatnia a folyamatokat, mintha nagyon támogatnák Európában a Fidesz politikáját, és mintha sűrűn kerülnének győztes pozícióba az ő szövetségesei. Ezzel szemben a 2017 Orbán Viktor elvárásaihoz képest rosszul alakult: elég csak arra gondolni, hogy a szövetségesnek remélt új osztrák kormány egyik első intézkedése a paksi bővítés megtámadása volt.

„Valójában nem a magyar miniszterelnök határozza meg az európai folyamatokat, de megpróbálta ezt a látszatot kelteni” – mondta Juhász.

Ebből kifolyólag viszont minden nemzetközi sikerként feltüntethető esemény fontos Orbán Viktornak, erre maga a kormányfő is utalt, amikor az olaszokat említette: bízik benne, hogy Silvio Berlusconiék nyerik az olasz választásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.