Tarlós: Értelmetlen a népszavazás, nem kötelez minket semmire

Minek felvonó a metróállomásra, ha vannak alacsonypadlós buszok is – vágta át az akadálymentesítés gordiuszi csomóját a főpolgármester.

MN
2018. 02. 01. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István főpolgármester értelmetlennek nevezte az M1 csütörtök reggeli műsorában az M3 metró minden állomásának teljes akadálymentesítése érdekében indított népszavazási kezdeményezést – közölte az MTI.

A városvezető szerint azért is fölösleges a kezdeményezés, mert győzelem esetén sem róna kötelező feladatot az önkormányzatra.

Minden állomáson megvan az az elméleti megoldás, amelyet gyakorlattá fogunk formálni, a mozgáskorlátozottakkal együttműködésben – jelentette ki, hangsúlyozva: nem logikus minden állomásra felvonót építeni, hiszen egyetlen liftnél sokkal több embert szállíthat például egy alacsonypadlós autóbusz. Magyarán Tarlós István a felszíni közlekedést ajánlotta a mozgássérülteknek a metrózás helyett.

Megjegyezte: amikor tagja volt a városvezetésnek a most „félrevezető, becsapós kampányt\" folytató MSZP, az M2 metró részleges fölújítása során egyetlen, a mozgáskorlátozottakat szolgáló liftet építettek, azóta viszont már 13-at adtak át.

A főpolgármester szerint az 1989-es négyigenes referendum után „közel harminc éve ez az első népszavazás, ahol a kérdés maga félrevezeti az embereket”. Tarlós István a Hír TV műsorában is buta kérdésnek minősítette a fölvetést.

Egyébként az M3 metró teljes akadálymentesítéséhez 20 milliárd forintra volna szükség, ami elenyésző összeg a teljes beruházás uniós alapokból biztosított 172 milliárdos keretéhez képest, mégsem sikerül előteremteni az ehhez szükséges pénzt.

A főpolgármester hasonló érzékenységgel viszonyul a metró átlagos utasközösségéhez is. Tavaly nyáron, amikor az Index 30 fokot mért a légkondicionáló nélkül átadott, 69 milliárd forintért fölújított metrószerelvényeken, pikírten jegyezte meg:

klíma mellett kérhetnék azt is, hogy büfékocsi is legyen az M3 metróban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.