Várna 2020-ig egy térdműtétre?

Közel 30 ezer beteg vár műtétre az állami egészségügyben, sokan trükközve próbálnak gyorsabb ellátáshoz jutni.

MN
2018. 02. 11. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 30 ezer beteg szerepel az állami egészségügy várólistáján, van olyan kórház, ahol térdprotézis-beültetésre csak 2020-ra van időpont, de az egyszerűbb vizsgálatok esetében is hosszú a várólista. A páciensek ezért a sürgősségi ellátásban, illetve a magánrendelőkben keresnek megoldást – derül ki a Hír TV riportjából.

A csatorna megszólaltatta Zacher Gábort, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetőjét: Zacher maga is úgy látja, hogy a helyi sürgősségi ellátás elérte teljesítőképességének a határát – azért is, mert 160 betegből legalább 60 nem az osztályra való, a hosszú várólistát szeretné megkerülni.

„A 60, az olyan, hogy időpontom van hasi ultrahangra május 14-ére, hát az túl messze van, bejövök a sürgősségi osztályra, és akkor azt mondom, hogy nagyon fáj a hasam, és akkor hátha”

– mondta az Egyenesen című műsorban Zacher. Eközben vannak olyanok is, akik valós betegségükkel sem kerülnek időben sorra: néhány hete 

éppen a Honvédkórházban halt meg egy 58 éves nő, miután szívproblémájával több mint 5 órán át várt az orvosra.

A várólista az ilyen esetekben sem kedvez a súlyos betegnek: annak is egy-másfél évet kell várnia, aki szívbillentyű-beültetésre, kiterjesztett gerincműtétre szorul.

A betegek így inkább a magánrendelőkbe mennek, a fővárosban például már tíz páciensből hatan. Az állami egészségügy termeli ezt az irányváltást – így véli Haskó László sebészorvos, aki szerint az állami kórházak hiába tudnának adott esetben több beteget ellátni, a teljesítménykorlát miatt is meg van kötve a kezük. A szakember több ország egészségügyi rendszerében dolgozott. Úgy látja, nálunk a pénzhiány és a bürokrácia a fő gond.

„Ha szükség van valamilyen berendezésre, akkor azt öt perc alatt meg tudják venni, mert nem olyan döntési rendszer van, mint mondjuk az állami kórháznál. Ott végig kell menni a minisztériumi osztályvezetőn, az államtitkáron, a helyettesen stb. Végül Magyarországon lehet, hogy mindent egy ember dönt el, ahogy figyeljük a dolgokat. Mindenben megfellebbezhetetlen határozatok vannak” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.