A világkvóta ötlete ragadós: Orbán után Áder is emellett kardoskodott

Most azért támadják az ENSZ-t, mert a kormány szerint a szervezet arra akarja rávenni hazánkat, hogy fogadjon be migránsokat.

MN
2018. 03. 06. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évben mást sem lehetett hallani, mint azt, hogy Orbán Viktor kormánya egyetlenegy menekültet sem enged be az országba. Emellett pedig harcot hirdettek a kormány által migránssimogatónak tartott civil szervezetek ellen, napokkal ezelőtt pedig az ENSZ-nek is nekiment a kabinet, azt állítva, hogy a nemzetközi szervezet arra akarja rávenni hazánkat, fogadjon be migránsokat.

Ennek fényében különösen cseng Áder János két és fél évvel ezelőtti gondolata. A köztársasági elnök Pan Gimun korábbi ENSZ-főtitkárnak 2015 szeptemberében azt javasolta, „ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége, hogy a szír menekülteken segítsen, hanem legyen kötelessége és felelőssége az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is”, később pedig hangsúlyozta, hogy az egész nemzetközi közösségnek rövid, közép- és hosszú távú lépéseket kell tennie a migrációs válság megoldásáért.

„Ha már kvótákról beszélnek, nemcsak uniós, hanem világkvótákra van szükség, hiszen más országok is alkalmasak menekültek befogadására” – tette hozzá Áder János.

Orbán Viktor is ezt a vonalat képviselte 2015-ben: az ENSZ közgyűlésén még úgy gondolta, hogy a „migránsokat” egy „világkvóta” szerint kell befogadniuk az országoknak. Orbán szerint Európa nem lesz képes egyedül viselni az általa népvándorlásnak nevezett folyamat terhét. „Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.