Bíróság: Lehet kétfarkú kutyát rajzolni a bárány helyére

A törvényszék szerint talán nem helyes, de nem is jogsértő, hogy a viccpárt átrajzolta Szentendre címerét.

Lándori Tamás
2018. 03. 08. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joga van a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak ahhoz, hogy helyi szervezete átrajzolva használja egy város címerét – ezt állapította meg csütörtökön a Fővárosi Törvényszék, miután Szentendre önkormányzata pert indított a viccpárt ellen.

A helyhatóság azért fordult bírósághoz, mert szerintük az MKKP megsértette személyiségi jogukat azzal, hogy az interneten, közösségi oldalukon

úgy használta a város jelképét, hogy a címerállatát, a bárányt kétfarkú kutyára cserélte.

Hozzátették, a szerintük sértő montázs semmilyen állítást, véleményt nem fogalmaz meg, így nem esik a véleménynyilvánítás szabadságának körébe.

A rövid tárgyalás központi kérdése az volt, hogy a párt a peresített tettével pontosan milyen jogát is sértette meg az önkormányzatnak. A Polgári törvénykönyv a személyiségi jogok körében kifejezetten megnevez néhány védett jogot – például a becsülethez vagy a képmáshoz való jogot –, ugyanakkor megfogalmaz egy általános záradékot is, miszerint egyéb módon sem korlátozható, hogy bárki „szabadon érvényesíthesse a személyiségét”.

A felperes szentendrei önkormányzat mint jogi személy a keresetében utóbbira, a személyisége érvényesítésének jogellenes korlátozására hivatkozott. Ezzel szemben az alperes MKKP jogi képviselője úgy érvelt, hogy a keresetlevélből egyértelműen az tűnik ki, a város a becsülete megsértését kifogásolja, mégsem a becsületsértésre vonatkozó törvényi passzusra hivatkozik. Az önkormányzat ügyvédje úgy fogalmazott, azért nem erre építették a keresetet, mert a címerkifigurázás „nem a város becsületébe gázol”.

„Hát mibe gázol?” – próbálta tisztázni a jogsértés mibenlétét Bene Lajos bíró, de Szentendre jogi képviselője továbbra is ahhoz ragaszkodott, hogy nincs itt semmiféle gázolás, csak a személyiségi jogok általában vett megsértése.

Hogy miért így érvelt, arra az ítélet világított rá. Rövid szünet után a törvényszék elutasította az önkormányzat keresetét. Az indoklás mindenekelőtt hangsúlyozta:

a bíróság nem arról döntött, hogy az efféle címerátrajzolás helyes-e – ennek eldöntése a bíró szerint a társadalom feladata.

Az ítélet mindössze arról szól – mondta Bene Lajos –, hogy ebben a kérdésben megilleti-e az önkormányzatot bírósági jogvédelem. A bíró álláspontja szerint nem.

Kifejtette, a polgári jog nem a címernek, pláne nem a benne szereplő báránynak biztosítja a jogot, hogy tiszteletben tartsák, hanem azoknak a személyeknek, akiknek az adott címer, logó vagy embléma a személyiségük részévé válik. Ilyen személy lehet akár jogi személy – például egy város önkormányzata vagy egy sportegyesület – is. Csakhogy a címer kifigurázása a becsülethez való jogot sérti, a becsület pedig az ember veleszületett méltóságának része. Ilyen joga tehát csak természetes személynek, embernek lehet – magyarázta Bene.

Hozzátette, ha lenne az önkormányzatnak becsülethez való joga, akkor is – mint közszereplőnek – tűrnie kellene, hogy egy politikai párt felhasználja a címerét tevékenysége során, mert

egy demokráciában a véleményszabadság a közügyek terén a lehető legszélesebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.