Bukhatjuk az uniós pénzt a korrupció miatt

Az EP egyik szakbizottsága szerint vagy csatlakozunk az uniós ügyészséghez, vagy meg kell vonni a támogatást.

Fokasz Oresztész
2018. 03. 17. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy uniós szakbizottság jelentése szerint el kell indítani Magyarország ellen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, illetve ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, le kell állítani a források utalását – értesült a Népszava.

A lap birtokában lévő dokumentumok szerint mindezt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága fogalmazta meg. Az iratokban az áll: az uniós támogatásokat az eredeti rendeltetésüktől eltérően, az EU alapértékeit veszélyeztető módon használta fel a magyar kormány, amit szankcionálni kell.

A költségvetési ellenőrző bizottság a jelentés elkészítésével egy másik EP-szerv, az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság alá dolgozott be, amely a 7. cikkely szerinti vizsgálatot folytatja le.

„A költségvetési ellenőrző bizottság felhívja az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságot, hogy állásfoglalásra irányuló indítványába foglalja bele a következő javaslatokat: mivel a korrupció jelenlegi szintje, valamint az államháztartás átláthatóságának és elszámoltathatóságának hiánya az EU-ról szóló szerződés 2. cikkelyében említett értékek megsértését jelentheti, ezért indokolja a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását; felhívja a bizottságot, hogy amennyiben a tagállamok nem hajlandók az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra, az uniós pénzeszközök felhasználását fel kell függeszteni” – idézi a dokumentumot a Népszava.

A bizottság által jelzett konkrét hiányosságok:

A Népszavának név nélkül nyilatkozó európai bizottsági forrás szerint arról van szó, hogy a kormányzati korrupció szintje veszélyezteti az EU-támogatások céljainak érvényesítését, és sérti a magyar emberek érdekeit. – A cél, hogy a kormány visszatérjen az uniós jog keretei közé, mivel különben Magyarország elveszítheti az EU-támogatásokat – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.