Czeglédy Csaba „politikai túsz” – mellette tüntettek Budapesten

150-200-an követeltek tisztességes eljárást. Czeglédy helyett a legfőbb ügyészt küldenék börtönbe.

R. Kiss Kornélia
2018. 03. 04. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százötven-kétszázan gyűltek össze Budapesten, a Szabadság téren vasárnap délután, hogy tüntessenek Czeglédy Csabáért, az MSZP szombathelyi önkormányzati képviselőjéért, aki nyolc hónapos előzetes letartóztatás után mindössze egy napot volt szabadlábon. A Nemzeti Választási Bizottság ezután felfüggesztette a Czeglédyt országgyűlési képviselőjelöltként megillető mentelmi jogot, így újra őrizetbe került.

A tüntetésen Magyar Fruzsina, Lendvai Ildikó, Ara-Kovács Attila és Iványi Gábor szólalt fel, valamint a szombathelyi ügyvéd, Szendrő Németh Tamás. A tiltakozók szerint Czeglédy esete szimbolikus, „koncepciós eljárásról” van szó. Mécs Imre egykori szocialista képviselő felolvasta Sándor Zsuzsa cikkét, amelyet szombaton a blogján jelentetett meg a korábban ügyészként és bíróként dolgozó jogász. A cikk szerint mindenképpen törvénysértés történt a Czeglédy Csaba ellen folyó eljárásban. Másodszor elvileg már egy másik büntetőügy miatt vették őrizetbe, nem amiatt, amely miatt mentelmi jogát felfüggesztették, márpedig a mentelmi jog felfüggesztése csak egy konkrét ügyre szólhat. Ha viszont ugyanazért az ügyért vették őrizetbe, az is jogszerűtlen Sándor Zsuzsa szerint, hiszen egy ügyben arra csak egyszer van lehetőség.

A tüntetésen elhangzott: elvileg két ügyet egyesítettek a második őrizetbe vétel előtt, erről azonban sem Czeglédy, sem az ügyvédje nem értesült. Elhangzott az is: a politikust nyolc hónapig tartották előzetesben vádemelés nélkül, érdemi meghallgatásra egyszer, a saját kérésére került sor.

Iványi Gábor egykori országgyűlési képviselő, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője úgy fogalmazott: Czeglédy Csaba túsz, és felszólította az ügyészséget, fejezze be az emberek politikai célú üldözését.

Lendvai Ildikó szerint Magyarország polgárai már nem egy jogállam polgárai. – Nem azért vagyok itt, hogy megítéljem, ki bűnös azokban az ügyekben, amelyeket Czeglédy Csaba szemére hánynak, hanem azért, mert tudom, ki a bűnös az eljárásban, abban, hogy jogellenesen vették őrizetbe Czeglédy Csabát. Egy ország kérdezheti a Czeglédyvel történtek után: és Tiborcz István? És a többiek? Akik ellopták tőlünk az országot? Az Elios-üggyel kapcsolatos vádak már fél éve az ügyészség tudomására jutottak. Meghallgattak valakit? Mikor vitték el a Quaestor-ügy felelőseit? Heteket hagytak arra, hogy minden papírt megsemmisítsenek, ami a kezük ügyébe kerül – mondta a politikus.

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője azt mondta: pártja elsőként Polt Péter legfőbb ügyészt küldené Czeglédy Csaba cellájába, amit a közönség lelkes „Börtönbe, börtönbe!” skandálással helyeselt.

A tüntetést a Tiszta emlékezettel a szabadságért, a demokráciáért csoport szervezte. Annak idején ők hirdettek 114 napos ellenállást a Szabadság téri német megszállási emlékmű ellen, többek között Magyar Fruzsina dramaturg, Mécs Imre felesége vezetésével. Magyar felidézte: amikor perek sokaságát indították ellenük az emlékmű miatti tiltakozások kapcsán, Czeglédy Csaba volt az ügyvédjük, és minden pert megnyertek. Magyar köszönetet mondott a szombathelyieknek, akik 800 aláírással képviselőjelöltté tették Czeglédyt, névvel vállalva, hogy kiállnak mellette. A főleg idősekből álló közönség megtapsolta az aláírókat. Polt Péter legfőbb ügyész és a miniszterelnök emlegetését is füttyszóval és huhogással fogadták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.