Egymást cáfolja a kormánymédia a röszkei TEk-akció kapcsán

A Magyar Idők szerint az Iszlám Állam segítőit fogták el, az M1 híradója viszont egy kurd terrorszervezet tagjairól tud.

MN
2018. 03. 10. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a zűrzavar a Röszkén elkapott, terrorizmus finanszírozásával gyanúsított menedékkérők identitása kapcsán, a kormánypárti televíziók és lapok ellentmondásos információkat közölnek a TEK-akcióban elfogott személyekről. 

Magyar Idők szerint az azóta előzetes letartóztatásba vett iráni nő és török férfi az Iszlám Államot segíthette. A hiányos hatósági tájékoztatás – a rendőrség és a Csongrád megyei Főügyészség közleményei alapján – lapunk is úgy vélte, hogy a gyanúsítottak a dzsihadista hálózat tagjai voltak.

A  vádhatóság ugyanis csak annyit írt, hogy a két személy 009-ben, illetve 2010-ben önkéntesen csatlakozott a \"nemzetközi egyezmények alapján  terrorszervezetnek számító” alakulathoz, ami katonai kiképzésben részesítette őket, 2010 és 2014 között pedig Irakban segítették a szervezet munkáját, anyagilag és logisztikai támogatással egyaránt.

Az M1 szombat reggeli Híradójában – az egész Európát fenyegető Soros-összeesküvésről és a migrációról szóló, megszokott hírek mellett – viszont arról hallhattunk, hogy a gyanúsítottak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai voltak.

Ez pedig egészen más megvilágításba helyezi a történteket: a PKK ugyanis soha nem volt dzsihadista, inkább radikális baloldalinak számít, és a török kormány mellett éppen az Iszlám Államot tekinti halálos ellenségének.

A nyugati erőkkel szövetséges kurd pesmergák az elmúlt években Irak számos területéről szorították ki az Iszlám Állam fegyvereseit, 2014-ben pedig több ezer jazidit mentettek meg a dzsihadista népirtás elől, a Szindzsár-hegység térségében.

A PKK arról is ismert, hogy nem gyilkolnak civileket – igaz, a belőlük kivált Kurdisztáni Szabadság Sólymai már nem egyszer támadt a török lakosságra, legutóbbi iszambuli robbantásuk során 38-an haltak meg.

A kormányellenes merényletek, rendőri és katonai egységek elleni támadások miatt ugyanakkor a PKK-t terrorszervezetnek tartják, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Törökország is így kezeli őket.

Mindez azonban nem akadályozza meg az amerikai vezetést abban, hogy fegyvert, kiképzést biztosítson a párthoz kötődő  Népvédelmi Egységek harcosainak (YPG), ha a Iszlám Állam elleni harcról, vagy az iraki amerikai állások biztosításáról van szó.

A PKK nemzetközi besorolása miatt gyanúsíthatják most a Röszkén elfogott menedékkérőket terrorizmus finanszírozásával: a Magyar Idők úgy tudja, hogy a férfi és nőt Nyugat-Európába akart menedékesként bejutni, ehelyett előzetes letartóztatásban kell megvárniuk az ügyükben hozott ítéletet. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.