Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Gyémántügy: pénzmosás volt, de a magyar hatóság nem tud EU-s pénzekről

Az ügyészség és a rendőrség cáfolni igyekszik, de egyes részleteket megerősítettek a Magyar Nemzet cikkéből.

MN
2018. 03. 26. 16:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cáfolni igyekszik a rendőrség és az ügyészség is a Magyar Nemzet hétfői cikkét, de az ORFK és a Legfőbb Ügyészség közleményeiben egyes részleteket megerősítettek a nagyszabású pénzmosási ügyekkel kapcsolatban. A rendőrség és az ügyészség is azt hangsúlyozza, hogy a pénzmosás EU-s vagy magyar költségvetési forrást nem érintett, illetve „nem merült fel” egyetlen eljárásban sem ilyesmi.

Információink szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. Azért kíváncsiak rá az amerikai hatóságok, mert úgy vélik, ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró, vagyis 1300 milliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. 

Az ORFK közleménye megnevez egy 37 éves férfit, aki ellen nemzetközi elfogadóparancs van érvényben, mert társaival együtt magyar cégek külföldi számlái segítségével mostak tisztára más bűncselekményekből származó pénzt. Az ügyészség azt is elárulja, hogy „a sajtóban megjelölt személy” az eljárás során – a házkutatás előtt mindössze órákkal – külföldre szökött. Ezért vele szemben az eljárást felfüggesztették, elfogott társai ellen pedig már tavaly novemberben vádat emeltek.

A magyar nyomozók az ORFK közleménye szerint „előterjesztést tettek” az amerikai hatóságok felé a „nemzetközi jogsegélykérelem” teljesítésére, ami feltehetően a pénzmosással gyanúsított férfi kiadatását jelenti. Az Egyesült Államokban vele szemben folytatott eljárásról azonban állítólag nincs tudomása a magyar rendőrségnek, a Legfőbb Ügyészség pedig arról nem tud, hogy – mint írtuk – az hatóságok felajánlották volna a gyanúsított kihallgatását az Egyesült Államokban.

Az ügyészség ugyanakkor elismeri azt az Átlátszótól származó értesülést, hogy tavaly egy másik ügyben hat magyar állampolgár kiadását kérte az Egyesült Államok, akik ugyancsak egy pénzmosó bűnszervezet tagjai. A bíróság el is rendelte a hat ember kiadatási őrizetét, és elrendelte a kiadást, de az igazságügyi miniszter végül a kiadást megtagadta. A miniszter ugyanakkor felhívta ügyészséget a nyomozás elrendelésére, vagyis itthon próbálják lefolytatni az eljárást, a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is nyomoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.