Gyermekeik életét is kockáztatják az oltásellenesek

A legtöbben elfogadják a nem kötelező, de ingyenes vakcinákat. Jelzésértékű lenne a támogatás.

R. Kiss Kornélia
2018. 03. 01. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig kérdéses, mikor kerül a kötelező és ingyenes oltások közé a bárányhimlő elleni védőoltás, az azonban már biztos, hogy megszületett az erről szóló kormánydöntés – ez Lázár János csütörtöki tájékoztatóján derült ki. Bárányhimlőből évi 45-50 ezer eset van, egy százalékuk kórházi kezelést igényel.

– Nincs felesleges oltás, érdemes beadatni gyermekeinknek az ajánlott oltásokat is – figyelmeztetett sajtótájékoztatóján a Magyar Gyermekorvosok Társasága. A szakemberek szerint a környező országokban látható, hogy ha csökken az átoltottság, újra felütik a fejüket az elfelejtett betegségek. Magyarországon a kötelező oltások közül eddig egyet szüntettek meg, a feketehimlő elleni oltást még a nyolcvanas években. Most a TBC és a gennyes agyhártyagyulladás kórokozója ellen védelmet adó BCG-oltás kivezetéséről folynak egyeztetések, de ez érzékeny kérdés. Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor, védőoltási szaktanácsadó elmondása szerint a szegények betegségének tartott TBC előfordulásában négyszeres-ötszörös különbségek lehetnek attól függően, hol járunk az országban, vagy a fővároson belül: a VIII. kerületben ötször annyi eset fordul elő, mint a II. kerületben.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága a kanyaró európai terjedése miatt hívta össze a sajtótájékoztatót a budapesti Bethesda Gyermekkórházba. Ukrajnában az oltóanyag is hiányzik, Magyarország sietett a szomszédos ország segítségére. Budapesten nemrég egy 14 hónapos kislányt kezeltek kanyaró miatt.

– Ukrajnában kanyaró-halálozások vannak, sok ezer védőoltásra volna szükség, pánikhangulat uralkodik. A védőoltások ellenzői nem látják ezt az eredményt és a veszélyt, amit a védőoltási rendszer megkérdőjelezése okoz – mondta Velkey György, a szervezet elnöke. Példaként azt hozta fel, hogy

az ő kezei között is haltak meg gyermekek a haemophilus influenzae következtében (ez egy olyan baktérium, amely agyhártyagyulladást és gégefedő-porcgyulladást okozhat), amely kórokozót a védőoltásnak köszönhetően már szinte nem is ismerik.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a sokak gyerekkorát megkeserítő fülfelszúrásokról beszélt: a pneumococcus (amely tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, középfültő-gyulladást, esetleg halált is okozhat) elleni oltás bevezetése óta havonta átlagban egy ilyen eset van, korábban akár napi negyven-ötven is lehetett vezető gégészorvosok szerint.

A mindennapokban a gyermekorvosoknak kell meggyőzni a szülőket arról, hogy az oltásokkal kapcsolatos kételyeknek nincs szakmai alapja. De a nem kötelező oltások esetén különösen nagy a szerepük. – Azokon a területeken magas az átoltottság, ahol jó a házi gyermekorvosi rendszer – hívta fel a figyelmet Póta György.

A legtöbben elfogadják azokat a védőoltásokat is, amelyek nem kötelezőek, de ingyenesek. Ilyen például a meningococcus-C elleni védőoltás. – Az oltóanyag fogyásából arra következtetünk, hogy közel annyian élnek vele, mintha kötelező lenne. A HPV elleni immunizáció is térítésmentes, 70-75 százalékos az átoltottság – mondta el Mészner Zsófia.

A meningococcus B-törzse elleni oltóanyag viszont már 30 ezer forint. – Ezek súlyos fertőzések, de ritkák. Az volna a jó, hogy ha valaki szeretné beadatni, annak nem az anyagi helyzetén múlna. Jó példa, hogy egyes önkormányzatok a 18 éven aluliaknak minden ajánlott védőoltást térítenek, ha a szülő kéri – mondta Mészner Zsófia.

A szakemberek egyetértettek abban: jelzés lenne a lakosság felé, ha legalább részben támogatottak lennének a költségesebb oltások. – Tapasztalatból tudom, hogy ha egy oltóanyag kevesebbe kerül, kimutathatóan megnő a beadási hajlandóság – erősítette meg Póta György is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.