Hetvenéves a nőnap Magyarországon

Az ünnep eredetileg a nők szociális, politikai, anyagi megbecsüléséről is szólt.

MN
2018. 03. 08. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első nemzeti nőnap az Egyesült Államokhoz köthető, 1909 februárjának utolsó vasárnapján tartották. A nemzetközi megünneplésre Koppenhágában tettek javaslatot a II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson 1910-ben. A következő évben Dánián kívül Ausztriában, Svájcban és Németországban is megünnepelték, március 19-én. Tüntetéseket tartottak számos férfi részvételével, ahol választójogot követeltek a nőknek.

Ám a voksolásra csak később adódott lehetőség. Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, Francia- és Olaszországban a második világháborút követően, Belgiumban 1958-tól, Svájcban 1971-től, Portugáliában 1976-tól, Liechtensteinben 1984-től.

A március 8-ai dátum ahhoz köthető, hogy 1857-ben emberibb munkafeltételeket és fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New Yorkban. Az egyenlő bérezés mellett ez a nap a nők elleni erőszakra is felhívja a figyelmet, illetve hogy ne legyenek a szociális, politikai és pénzügyi megkülönböztetés áldozatai.

A Rákosi-korszakban kötelezővé tett, mostanra virágossá szépült ünnep tehát eredetileg munkásmozgalmi, egyenjogúságról szóló nap, melyet Magyarországon 1948 óta tartunk, szovjet mintára, habár 1913-ban az Országos Nőszervező Bizottság már röplapokat osztott, és a következő évben is több országos rendezvényt szerveztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.