Jövő szeptemberben sem az új alaptantervvel kezdődik az év

A kormánynak a kudarc beismerését jelentené az új Nemzeti alaptanterv. Kegyvesztett lett Csépe Valéria?

Unyatyinszki György
2018. 03. 09. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényes határidők betartásával nem tudja beváltani tavalyi ígéreteit a kormány – hogy 2019-ben már egy modernizált alaptanterv szerint fog kezdődni a tanév. A kormány a két évvel ezelőtti oktatási tüntetések nyomásának engedve vállalta, hogy felülvizsgálja a sokak által poroszosnak, elavult tananyaggal terheltnek tartott rendszert. Azonban mivel az Országgyűlés nyárig nem tárgyal érdemi kérdéseket, illetve a kormány is korlátozottan ülésezik, a még készülő új Nemzeti alaptanterv (NAT) júniusi elfogadására gyakorlatilag nincs esély. A tervezet elkészítését egyébként egy elismert akadémikusra, Csépe Valériára bízták. Hiller István korábbi oktatási miniszter úgy véli, a késés oka lehet, hogy a kormány és Csépe Valéria csapata között az oktatásügy területén „koncepcionális különbségek” vannak.

Szerinte a Csépe-féle tervek olyan modern oktatás felé mutatnak, amely az alapkészségek és a tanulási képesség fejlesztésére törekszik, ezzel szemben a kormány a poroszos, konzervatív oktatás modelljét erőltette. Az MSZP szakpolitikusa szerint a kormány érdeke, hogy a választások előtt ne derüljön ki, az eltelt nyolc év oktatáspolitikája zsákutca volt, és most teljes reformra szorul, ezért tudatosan lassítja a folyamatot, még ha mást ígért is a diákoknak és a tanároknak.

– A törvényes határidővel már tavaly késésben volt a kormány, ugyanis ötévente kötelező felülvizsgálni az alaptantervet – mondta kérdésünkre Dúró Dóra, a Jobbik oktatáspolitikusa. Elmondta, hogy Csépe Valéria kimondottan jövőbe mutató, a diákok alapkészségeit fejlesztő oktatási koncepciót ismertetett, ám szerinte kérdéses, hogy a kormány politikai akaratának megfelelő lesz-e a NAT.

A pedagógusszakmai szervezetek sem látnak esélyt arra, hogy az új NAT szerint kezdődjön a 2019/2020-as tanév. Oktatási kérdésekben ugyanis legalább egy évvel – bizonyos kérdésekben két évvel – a változtatás életbelépése előtt el kell fogadni a jogszabályokat, a törvényes határidőt pedig a nyári jogalkotási szünet kezdete jelenti. – Ennek ellenére – ha marad a kormány – nem lehetetlen a gyerekeken való kísérletezés – fejezte ki aggodalmát lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Emlékeztetőül felelevenítette, hogy a kormány az állami tankönyvek bevezetéséről, a köznevelési törvény módosításáról is kapkodva döntött, aminek a gyerekek és a tanárok voltak az elszenvedői. A Civil Közoktatási Platform hozzánk eljuttatott levelében arról írt, azért sem tartható a NAT bevezetése, mert az új tankönyveket legkésőbb 2019 februárjáig kellene elkészíteni, és a tanév előtt ki kell dolgozni a részletes kerettanterveket is.

– A 2019-es változtatás várható elmaradása miatt azt javasoljuk a jövőbeli kormánynak, hogy a keletkezett időt használja fel a NAT minél szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésére – mondta a Magyar Nemzetnek Gyetvai Viktor, a diáktüntetéseket szervező Független Diákparlament képviselője. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy az általuk követelt tizenkét ponton továbbra sem változtatnak, az független az alaptanterv kérdésétől, március 15-én folytatják demonstrációjukat.

Csépe Valéria csaknem száz szakértővel látott hozzá a munkához még tavaly nyáron. A szakmacsoport tevékenységéről utoljára decemberben a parlament kulturális bizottságában adott hírt. Számos olyan új oktatási irányelvet ismertetett, amely szakmai berkekben is reménykeltő volt. Az akadémikus ugyanakkor nem tudatta, konkrétan mikor kerülhet a kormány elé a kidolgozott javaslatuk.

A Csépe Valéria és a kabinet közötti ellentétről korábban több meg nem erősített információt is kaptunk. Ezzel összefüggésben Mendrey László is arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy információi szerint szakmai nézetei miatt Csépe Valéria is „kegyvesztett” lett a kormánynál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.