Katasztrofális változások mennek végbe az oktatásban

„Az időnként nekilendülő tiltakozások és tüntetések ellenére alapvetően a beletörődés jellemezi az ágazatot.”

MN
2018. 03. 09. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időnként nekilendülő tiltakozások és tüntetések ellenére alapvetően a beletörődés jellemezi az oktatási ágazatot – jelentett ki a Lánchíd Rádióban Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző.

A kutató úgy látja, a Klebelsberg intézményfenntartó területi intézményei számos feladatot átadnak az iskoláknak, amelyek azokat jobb híján el is végzik. Radó Péter szerint időközben katasztrofális változások mentek végbe az ágazatban.

A törvényes határidők betartásával nem tudja beváltani tavalyi ígéreteit a kormány – hogy 2019-ben már egy modernizált alaptanterv szerint fog kezdődni a tanév. A kormány a két évvel ezelőtti oktatási tüntetések nyomásának engedve vállalta, hogy felülvizsgálja a sokak által poroszosnak, elavult tananyaggal terheltnek tartott rendszert. Azonban mivel az Országgyűlés nyárig nem tárgyal érdemi kérdéseket, illetve a kormány is korlátozottan ülésezik, a még készülő új Nemzeti alaptanterv (NAT) júniusi elfogadására gyakorlatilag nincs esély. 

A tervezet elkészítését egyébként egy elismert akadémikusra, Csépe Valériára bízták. Hiller István korábbi oktatási miniszter úgy véli, a késés oka lehet, hogy a kormány és Csépe Valéria csapata között az oktatásügy területén koncepcionális különbségek vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.