Kormányzati struktúrát hirdetett a Jobbik

Önálló egészségügyi tárcát hoznának létre, kormányfőhelyettes foglalkozna az unióval.

Katona Mariann
2018. 03. 18. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy plusz egy minisztériumot állítana fel a Jobbik, ha az április 8-i választás után kormányt alakíthatnak – erről beszélt vasárnap Vona Gábor. A párt elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje az általuk elképzelt kormányzati struktúrát ugyan ismertette, ám azt egyelőre nem árulta el, kiket szánna az egyes tárcák élére. – Nem kívánjuk ezeket az embereket kitenni a választási küzdelemnek – ezzel indokolta a titkolózást. Az azonban kiderült, hogy nem pártpolitikusokban, sokkal inkább szakemberekben és szakpolitikusokban gondolkoznak. – A pártpolitika lépjen vissza kettőt, adjuk vissza a szakmának, a szakértői tudásnak, a szakpolitikának a becsületet – mondta, szembeállítva terveiket a jelenlegi rendszerrel, amikor a minisztériumok élén „Orbán Viktor leghűségesebb emberei állnak”. Azzal kapcsolatban, hogy esetleg baloldali szakemberekre is számítanak-e – miután a Jobbik a néppártosodása után ebbe az irányba is nyitott –, Vona Gábor csak annyit mondott, hogy ők már túlléptek a jobb- és baloldali megosztottságon.

Egy esetleges Jobbik-kormányban – mint az kiderült – a miniszterelnöknek két helyettese lenne, egy általános helyettes, illetve az európai uniós ügyekért felelős helyettes. Utóbbi feladata kifejezetten az lenne, hogy az unióval tartsa a kapcsolatot, ha szükséges, vívja meg a vitákat és lássa el az érdekegyeztetéseket. A kormányfő munkáját egy miniszterelnöki hivatal is segítené, annak élén azonban nem miniszter, hanem egy hivatalvezető állna. A kormányzati koordináció mellett ehhez a hivatalhoz tartoznának a fejlesztési forrásokkal kapcsolatos feladatok, illetve az ellenzék, és így a Jobbik által is rendre hangoztatott antikorrupciós tevékenység irányítása.

Új tárcákat is létrehoznának, ilyen lenne például a nemzetstratégiai minisztérium. Vona Gábor elmondása szerint ez a nem anyaországban élő magyarok ügyeivel foglalkozna, így a határon túli magyarokkal, illetve azokkal a százezrekkel, akik az elmúlt években vándoroltak ki, általában nyugatabbra. A Jobbik önálló egészségügyi minisztériumot hozna létre, lenne oktatási, kulturális és sportminisztérium, illetve mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium. Külön tárcát kapna a társadalompolitika, a tervek szerint ehhez tartoznának a szociális, család- és nyugdíjügyek, illetve a civil társadalommal kapcsolatos kérdések is. Elképzeléseik szerint lenne közigazgatási és igazságügyi minisztérium, önálló pénzügyminisztérium, valamint gazdasági, fejlesztési és informatikai tárca. A jelenleg is létezők közül megtartanák a belügyminisztériumot, a honvédelmi és a külügyi tárcát.

A Jobbik emellett – kormányon – hét stratégiai tanácsot is életre hívna, például a biztonságpolitika, az antikorrupciós harc vagy éppen a nemzetközi tekintély visszaszerzése érdekében. Ezekben több minisztérium képviselői mellett az érdekvédelmi, illetve civil szervezetek is részt vennének.

A most bemutatott kormányzati struktúrát megelőzően Vona Gábor már 18 hónapon keresztül jelentette be személyes, miniszterelnöki vállalásait, ha pártja megkapja a bizalmat a választóktól. Ebben olyanok szerepeltek, mint a migráció elleni harc, egy civil parlament felállítása vagy éppen az, hogy egy kormányfő legfeljebb csak nyolc évig lehessen hivatalban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.