MSZP–Párbeszéd: Szabad, önálló és erős Budapestet!

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője: Orbán Viktor régóta gyűlöli Budapestet, ott árt neki, ahol tud.

MN
2018. 03. 17. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad, önálló és erős Budapestet most! jelmondattal ismertette az MSZP–Párbeszéd a programját szombaton a fővárosban. Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője közölte: kivéreztetés és kiszolgáltatottság helyett önállóság, elszegényedés és romló szolgáltatások helyett több pénz, rossz életminőség és hanyatló ellátórendszer helyett egészséges élet, tízezrével kivágott fák és a tönkretett Római-part helyett tiszta, rendezett zöld környezet, bűnözés és korrupció helyett pedig biztonság kell a fővárosnak.

A Budapest naponta húszmilliárd forintot fizet be adóként, de alig kap vissza valamit. Hozzátette: tíz forintból egy forintot vissza akarnak szerezni a fővárosnak, ami szerintük nem sok. Ez kell ahhoz, hogy a közösségi közlekedés kényelmes, biztonságos, akadálymentes és olcsó legyen – magyarázta. Horváth Csaba szerint több rendőrre van szükség és arra, hogy a közterület-felügyelet a város biztonságát szolgálja, ne pénzbehajtó legyen. A tömegsportot kell támogatni, és 2022-ig minden kerületben tíz százalékkal kell növelni a zöld felületek arányát – írja az MTI.

Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök régóta gyűlöli Budapestet, ott árt neki, ahol tud, Tarlós István pedig kiszolgálja. A főpolgármester „Orbán bábja, mert valóban kiszolgáltatta Budapestet a Fidesznek, alkalmatlan, mert gyáva szembeszállni a kormánnyal” – fogalmazott.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke új, partnerségen alapuló alapszerződést szorgalmazott a főváros és a vidék között abból a célból, hogy előbbi az ország motorjává váljon. Szólt arról is, Budapestnek az az érdeke, hogy azokat a közszolgáltatásokat, amelyeket jobban el tudnak látni az önkormányzatok, továbbra is ők lássák el.

Szerinte áprilisban az emberek két alternatíva, a miniszterelnök által meghirdetett, a többséget fenyegető polgárháborús és az MSZP–Párbeszéd által képviselt, békés együttműködésen alapuló, a partnerséget hirdető lehetőség között választhatnak. A főváros az ország legszolidárisabb települése, ugyanis az itt megtermelt adóból nagyon sokat nem itt költenek el. Ez helyes, de meg kell találni az ideális mértéket – hangoztatta.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint az utóbbi nyolc év elvesztegetett idő, mert a főváros vezetése nem harcolt, túlélni akart, és nem tudott érdemi módon modernizálódni. Személyes csalódásként beszélt Tarlós István „regnálásáról”, mert azt gondolta, „néha a józan paraszti ész átsegít a nehézségeken. De azt látom, hogy ebben az esetben sokkal inkább a paraszti ész maradt meg, kevésbé a józanság”. Szerinte a főpolgármester a napi működési dilemmákon túl nem volt képes új víziót adni a városnak. Szóvá tette, hogy 1990 óta először az idén nem volt a Városháza által szervezett március 15-i megemlékezés.

Kunhalmi Ágnes szerint nem lesz erős főváros, ha nem számolják fel a vidék és közte feszülő ellentétet. Akik ma élezik a Budapest–vidék ellentétet, azok nemcsak a fővárost, hanem az egész országot teszik tönkre – tette hozzá az MSZP budapesti elnöke. Az áprilisi választásról közölte, ha az LMP a fővárosban öt-hat körzetben segít, ki tudják söpörni a Fideszt. Kunhalmi Ágnes ősbűnnek nevezte az iskolák államosítását, hibának tartotta a tankötelezettség leszállítását és a szakképzés átalakítását. Szerinte vissza kell adni Budapestnek az iskolafenntartó jogot, az iskoláknak pedig az autonómiát.

Komáromi Zoltán egészségügyi szakpolitikus azt mondta, a választási győzelem után az egészségügy anomáliáit hónapokon belül meg lehet szüntetni, ha a kerületek is segítenek. Bírálta a kórházak államosítását, felhívta a figyelmet a várólistákra, a betöltetlen fővárosi praxisokra. Elmondta, 2017-ben Magyarországon a lakosság többet fizetett járóbeteg-ellátásra magánintézményekben, mint amennyit a kormány az állami járóbeteg-ellátásra költött. A tervezett szuperkórház a fideszes haverok megélhetését szolgálja. Szerinte háromszintű egészségügyi rendszert kell kialakítani, a cél az, hogy mindenki térítésmentesen hozzáférhessen a magas színvonalú állami ellátáshoz.

Tüttő Kata, az MSZP országos elnökségének tagja a helyi közösség fontosságáról beszélt. Az lenne a cél, hogy helyben legyen jó minőségű iskola, háziorvosi ellátás, hogy működjön a kis bolt – mondta.

A vasárnapi ellenzéki tárgyalásokról Karácsony Gergely elárulta, azt reméli, hogy a demokratikus ellenzéki pártok meg tudnak állapodni a visszalépésekről. Vannak olyan választókerületek, ahol az MSZP–Párbeszéd szívesen támogatja az LMP-s jelölteket, ha ez kölcsönös visszaléptetést jelent. Elmondta, arra kéri majd az LMP-t, hogy ne várjon a Jobbikra a megállapodás megkötésével, mivel az nem hajlandó tárgyalni. „Ki kell rúgnunk a tördelőt, de ez nem politikai probléma” – mondta arra, hogy az egyik napilapban helyesírási hibákkal jelent meg a választási hirdetésük.

Kérdezték arról is, hogy a Jerusalem Post szerint Soros György német nagyvállalatokon keresztül gyakorolt nyomást Magyarországra. Karácsony Gergely közölte, ha ő lesz a miniszterelnök, akkor e cégeknek sokkal több adót kell fizetniük, a belpolitikába pedig nem kell beleszólniuk.

Nem tudja visszahívni Bárándy Pétert, mert nincs közéleti funkciója, semmilyen módon nincsenek politikai együttműködésben – reagált arra, hogy Zsigó Róbert (Fidesz) felszólította Karácsony Gergelyt, hogy hívja vissza Ahmed H. védőügyvédjét, Bárándy Péter korábbi szocialista igazságügy-minisztert. „Dunsztom nincs, hogy miről beszél ez a drága ember” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.