Óriási orvosi siker a sziámi ikrek szétválasztása

A bangladesi gyerekek szétválasztása új utat nyit a hasonló beavatkozások terén – mondta Csókay András idegsebész lapunknak.

R. Kiss Kornélia
2018. 03. 08. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sikeres beavatkozáson vannak túl a bangladesi sziámi ikrek, akiknek a szétválasztását magyar orvosok vállalták el, ám további két komoly operáció vár a kétéves kislányokra, Rabiára és Rukijára. Mondhatjuk, hogy túl vannak a nehezén? – kérdeztük Csókay Andrást, a Honvédkórház főorvosát, a gyerekeket kezelő csapat idegsebészeti vezetőjét. (Rajta kívül Hudák István és Pataki Gergely vett részt az operációban.)
– A legveszélyesebb az agyi erek elkülönítése, ezen vagyunk túl. Persze kockázatos a koponya szétválasztása, újbóli befedése, a bőr pótlása is. Nagyon magas a halálozási arány a koponyájuknál összenőtt sziámi ikrek szétválasztásakor. 80 százalékuk nem éli túl. De Hudák István idegsebésznek sikerült szétválasztania az agyi vénás keringést olyan módon, hogy az eredményei alapján már kevesebb lesz a kockázat. Ezt közölte az édesanyával, aki beleegyezett a beavatkozásba.

– Hogy kerültek kapcsolatba az ikrekkel?
– 2002-ben alapítottuk Pataki Gergely plasztikai sebésszel, az ikrek szétválasztását felvállaló orvoscsapatunk plasztikai vezetőjével a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt. Eleinte abortuszra várókkal, kómás agysérültekkel és fejlődési rendellenességekkel születettekkel foglalkoztunk elsősorban. Pataki Gergely 2010-ben kezdte el a bangladesi égési-sebészeti missziót. Sok bonyolult plasztikai-helyreállító esetet megoldottak. 2017 novemberében elhívott Bangladesbe, néhány agydaganatot, gerincet megoperáltam, és közben a csapatunkat felkérték a sziámi ikrek véleményezésére, esetleges szétválasztására. Sokat imádkoztam, és rádöbbentem: mi lenne, ha nem egy műtéten választanánk szét őket harminc óra alatt, amibe belehalnak, hanem megpróbálnánk a keringés szétválasztását külön megcsinálni. Nem műtéttel, hanem érpályán belüli, agyi endovaszkuláris műtéttel. Elkezdtem egyeztetni Hudák Istvánnal, aki a Honvédkórházban kollégám, endovaszkuláris specialista. Egyedülálló módszert fejlesztett ki, amitől valóban világhírű lett. Ő végezte el a műtétet. Ez az operáció nagy tudományos eredmény, új utat nyit a sziámi ikrek jövőbeli szétválasztásában.

– Mi a következő lépés?
– Második alkalommal Pataki Gergely fog kimenni, általa speciálisan tervezett szövettágítókat helyez a hajas fejbőr alá. Harmadik alkalommal megyek ki újra én is. Akkor csináljuk meg az agy és a koponya szétválasztását, az agyburok és a koponyatető újraépítését, utána Pataki Gergely próbál annyi bőrt, szövetet átültetni a testük más részeiről, hogy befedje a koponyát.

– Ön szerint teljes életet élhetnek majd az ikrek?
– Erre még semmi biztosat nem mondhatok, óriási a veszélye a további beavatkozásoknak. De ez az első műtét volt a kulcsfontosságú pillanat, ami eldöntötte, hogy merjünk-e továbbmenni a végleges szétválasztásig.

– Mekkorák a műtétek költségei?
– Legalább 20-25 millió forintot kellene a beavatkozásra összegyűjtenie az alapítványunknak. Ez az összeg a sokszorosára rúgna, ha a szülők vállalták volna, hogy külföldön végezzék el a beavatkozást. Részben talán ezért sem vállalta más külföldi orvoscsapat a műtétet. Ha elengedik a szülők a gyerekeket, talán másképp lett volna. Ezt nem tudom. A korábbi sikertelen esetek miatt félnek az ilyen műtétektől.

– Milyenek a kórházi állapotok Bangladesben?
– Az a legnagyobb bajunk, hogy nem optimálisak a körülmények. Borzalmas a szegénység. Nagyon félünk a fertőzéstől, nem is ennél a beavatkozásnál, hanem a későbbi műtéteknél. A kórházban van olyan, hogy száz ágyon fekszenek háromszázan, földön, folyosókon egyaránt.

– Miért van az, hogy mindig csak a fejlődő országokból érkeznek sziámi ikrekről szóló hírek? Van ennek valami köze a közegészségügyi helyzethez is?
– Nem hiszem. Talán lehet szerepe a környezeti ártalmaknak, de alapvetően az az oka, hogy nálunk és a fejlett országokban kiszűrik az ilyen fejlődési rendellenességet, és mindig az abortusz lesz a sorsuk. Sokszor sajnos egyébként azoké is, akik potenciálisan makkegészséges gyermekké, dolgos felnőtté válhatnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.