Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Pert vesztett a kormányhivatal a Greenpeace ellenében

Ki kell adni a volt Budapesti Vegyiművek garéi és hidasi szennyezéseivel kapcsolatos információkat.

MNO
2018. 03. 29. 13:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen pert nyert a szennyezések felszámolásáért dolgozó Greenpeace a törvénysértő Baranya Megyei Kormányhivatallal szemben. Közleménye szerint a zöldszervezet azért fordult bírósághoz, mert másfél éve próbálja eredménytelenül kikérni az egykori Budapesti Vegyiművek garéi és hidasi szennyezéseivel kapcsolatos információkat. A kormányhivatal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalása, valamint a Pécsi Járásbíróság elsőfokú ítélete ellenére is titkolózott. A Pécsi Törvényszék jogerős ítélete után erre már nem lesz lehetősége. Az adatokat ki kell szolgáltatnia, és a két forduló perköltségét is meg kell fizetnie.

A Greenpeace Magyarország Mérgezett örökségünk című, a kiemelten szennyezett hazai területeket bemutató kiadványának elkészítése során országosan 40-50 egyedi közérdekűadat-igénylést nyújtott be különböző hatóságokhoz. A legtöbb hatósági képviselő a jogszabályi előírásoknak megfelelően kiadta a kért információkat az egyes szennyezési ügyekről, a Baranya Megyei Kormányhivatal azonban annak ellenére is megtagadta ezt, hogy a zöldszervezet közleménye szerint Garén és Hidason a korábbi szennyezések a mai napig veszélyeztetik a környezetet, akár az ivóvízbázist is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.