Publicus: A bizonytalanok többsége tervezi, hogy elmegy szavazni

A választásukat titkolók nagy része elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok.

MN
2018. 03. 04. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásukat titkolók több mint kétharmada elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok, a valóban bizonytalanok körében háromnegyedes ez az arány – derül ki a Publicus Intézet friss közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

A felmérés eredményei szerint tíz bizonytalan szavazóból hat tekinthető teljesen bizonytalannak (58 százalék), négy pedig már tudja, hogy kire szavaz, csak nem árulja el (39 százalék). A teljesen bizonytalanok nagyobb része (44 százalék) tervezi, hogy elmegy szavazni, de még nem döntötte el, melyik pártra voksol. 14 százalékuknak egyik párt sem szimpatikus, és lehet, hogy végül el sem mennek szavazni. A titkolózók aránya egyébként 2017 áprilisához viszonyítva lényegében megduplázódott.

Tíz választását titkoló közül hat (56 százalék) kormányváltást szeretne. A valóban bizonytalanok körében némileg kisebb (46 százalék) ez a csoport.

A közvélemény-kutatásból mindemellett az derült ki, hogy

Tíz LMP-szavazóból kilenc (91 százalék) és a Jobbik-szavazók fele (46 százalék) tartja elképzelhetőnek, hogy a kormányváltásért egy baloldali összefogásra szavazzon. A bizonytalan szavazók körében szintén a megkérdezettek fele (50 százalék) cselekedne így, míg az egyéb ellenzéki pártok szavazóinak a háromnegyede (76 százalék).

Ha a kétharmad megakadályozása lenne a cél, az LMP-szavazók hasonló arányban (89 százalék) szavaznának át, míg a Jobbik-szavazók körében majd kétharmadra (61 százalék) emelkedik az arány. Az egyéb ellenzéki pártok szavazói ebben az esetben mindannyian átszavaznának (100 százalék), míg a bizonytalanoknak több mint a fele (54 százalék).

Amennyiben a DK külön indul, és egy baloldali együttműködésnek van esélye megnyerni a választást, akkor a DK-szavazók kétharmada (68 százalék) szavazna át, és tízből hat LMP-szavazó (59 százalék) cselekedne ekképpen hasonló esetben. Míg a DK esetében a szavazóik ötöde (22 százalék) tartana ki a pártja mellett egy ilyen esetben, addig az LMP-szavazók kicsivel több mint harmada (37 százalék). Azonban csupán az LMP-szavazók negyede (26 százalék) szavazna át a Jobbikra hasonló helyzetben, kétharmaduk (66 százalék) továbbra is a saját pártjára voksolna.

A kérdőíves vizsgálatot a Publicus Intézet 2018. február 9–14. között készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1002 fő telefonos megkérdezésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.