Szél a legesélyesebb ellenzéki jelölt a választókerületében

Legalábbis a Közös Ország Mozgalom megbízásából készített felmérés szerint. A DK-s induló korábban azt mondta: visszaléphet, feltételekkel.

MN
2018. 03. 02. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közös Ország Mozgalom felmérései szerint az LMP kormányfőjelöltje a Pest megyei 2-es, a DK alelnöke pedig a budapesti 4-es kerületben szorongathatja meg a Fidesz–KDNP-t – írja a Hír TV.

A Gulyás Márton vezette csoport tizennyolc választókerületben méri meg, hogy melyik ellenzéki jelölt a legesélyesebb a kormánypárt legyőzésére.

A Závecz Research által a Közös Ország Mozgalom megbízásából készített felmérésből kiderült: két ellenzéki jelöltnek van esélye egy az egy elleni versenyben legyőzni Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a budapesti 4-es választókerületben: Varga kihívója lehet Niedermüller Péter DK-alelnök, illetve az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter is. Mellettük a Momentum színeiben Benedek Márton indul, a Jobbikból pedig Kovács Tamás száll ringbe. A kutatók becslése szerint Niedermüller 39, Ungár 35, Benedek 26, Kovács pedig 20 százaléknyi szavazatot kapna jelen állapotok szerint, ha egyedül indulna Varga Mihály ellen.

A négy ellenzéki kihívó közül a felmérés szerint Niedermüller és Ungár is nagyjából hasonló esélyekkel indulhatna egyedüli kihívóként áprilisban. Kiderült, hogy bár az LMP-s politikus jóval több másod- és harmadlagos preferenciát szerzett – ez azt jelenti, hányan tették a jelöltek sorában ha nem is az első, de a fideszes jelöltnél kedvezőbb helyre –, a szakértők szerint még így sem valószínű, hogy egy párviadalon jobban teljesítene Vargával szemben, mint Niedermüller. Ugyanakkor megjegyezték: nem lefutott versenyről van szó, hiszen az ellenzéki szavazók másod- és harmadlagos preferenciái még nemigen alakultak ki a körzetben, és sokan tanácstalanok lennének, ha az általuk kedvelt jelölt végül visszalépne. Ungár Péter abban az esetben jönne ki jobban egy az egy ellen Varga Mihállyal szemben, ha minden bizonytalanság eltűnne a szavazókból, és minden lehetséges jelöltkombináció esetén tudnák az emberek, hogy kire akarnak szavazni – ezt a forgatókönyvet modellezi a kutatók indirekt becslése, amelyet a Közös Ország Mozgalom honlapján közöltek. Ebben a nagyon valószínűtlen, de a további tartalékok irányát és korlátait egyszerre jelző esetben az LMP-s jelölt egyedül 44, a DK alelnöke pedig 42 százalékot érne el.

A kutatók tehát többféleképpen kiszámolták, hogy ki lenne a legesélyesebb ellenzéki jelölt, és Niedermüllert hozták ki valamivel esélyesebbként.

Pest megye 2-es kerületében is két lehetséges vetélytársa lehet a fideszes Csenger-Zalán Zsoltnak. Egyfelől ebben a körzetben indul az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett, a másik erős kihívó pedig a jobbikos Császárné Kollár Tímea lehet a közvélemény-kutatás szerint.

A térségben sokat gyengült a négy éve még biztos második baloldal, a jelenleg a DK színeiben induló Tóth Zoltán választási szakértő nem számít esélyesnek, ahogyan a momentumos Szemző Áron sem. A Jobbik mellett az LMP is sokat javított, mindkét párt az MSZP és a DK elé került. Ha az adatgyűjtés idején lett volna a választás, Szél Bernadett 35 százalékot ért volna el Csenger-Zalán ellen, őt követi Császárné Kollár Tímea és Tóth Zoltán 29-29 százalékponttal, Szemző Áron egymaga csupán 18 százalékig jutott volna.

Összességében a Közös Ország Mozgalom kutatása esélyesebbnek tartja Szél Bernadettet Császárnénál, mivel őt szélesebb körben fogadják el, mint a jobbikos jelöltet, az átszavazóknál és a bizonytalanoknál is előnyt élvez az LMP-s politikus. Emellett erről a kerületről is elmondható, hogy nem alakultak ki teljesen a másod- és harmadlagos preferenciák, bár a Fidesz-jelöltre kevesen szavaznának át az ellenzékből, de sokan vannak, akik tanácstalanok lennének, ha az addig támogatott jelölt visszalépne – így önmagában a verseny leszűkülése nem csökkentené érdemben a fideszes előnyt.

A Pest megyei 2. választókerületi fórumon egyébként Tóth Zoltán azt közölte: ha a pártvezetők úgy állapodnak meg, ő kész visszalépni az LMP miniszterelnök-jelöltjének javára, és kampányolni is mellette. Azzal a feltétellel, ha a visszalépés kölcsönös, és ehhez az kell, hogy az LMP is adjon valamit cserébe. Szemző Áron azt mondta, ha eljön az ideje, és lesz olyan jelölt, aki esélyes a győzelemre, ezzel együtt pedig a Momentum számára is vállalható ez a politikus, meg fogják fontolni a visszalépést. Császárné Kollár Tímea kijelentette, hogy nem lépnek vissza senki javára.

A kutatás megerősítette a szakemberek azon gyanúját, hogy a Fidesz–KDNP előnyét jócskán túlmérik a közvélemény-kutatások – ahogy ez egyébként Hódmezővásárhely esetében be is bizonyosodott a polgármester-választáskor. Ez annak tudható be, hogy a fideszes szavazók másoknál nagyobb arányban osztják meg álláspontjukat a kutatókkal.

Az adatfelvétel a Pest megye 2. számú egyéni választókerületében január 31-e és február 20-a között, Budapest 4. számú egyéni választókerületében február 2-a és február 18-a között zajlott, ezer, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthoni megkérdezésével. Az elemzés módszertani részletei és további eredményei a Közös Ország Mozgalom honlapján található, itt és itt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.