Szijjártó Péter: Úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok

A külügyminiszter még gimnazistaként, 1995-ben jutott ki fél évre Amerikába a mostani főellenség segítségével.

MN
2018. 03. 18. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter gimnazistaként, 1995-ben a Soros Alapítvány pályázatára jelentkezett – írja a 444 egy korabeli újságcikk alapján. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium harmadikos tanulója egyike volt az ezerötszáz jelentkezőnek, akik közül a tucatnyi szerencsést kiválasztották, hogy fél évet az Egyesült Államokban tölthessen.

„Szorongás nélkül vágtam neki az útnak, úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok” – nyilatkozta Szijjártó. Mint elmondta, a repülőjegy, a biztosítás és az ösztöndíj mellé még heti hetvenöt dollár zsebpénzt is kapott.

A szerencsés gimnazistáról szóló győri újságcikket egy twitterező ismerősének édesanyja őrizte meg, fia születésének napján jelent meg. Az akkori interjúban a későbbi külügyminiszter még csak az első élményeiről számolt be. Beszélt a nagy távolságokról, arról, hogy az amerikai gimnazistáknak milyen fontos a sport. Az egy héttel későbbi lapszámban is beszámolt további ohiói kalandjairól, talán arról is őriz valaki egy példányt.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, Szijjártó Péter miniszter lett, Soros György ellen pedig kommunikációs hadjáratot folytat a kormány.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben reagált. – Ez 23 évvel ezelőtt történt, Szijjártó Péter 17 éves volt, Soros György pedig akkor még nem akarta illegális bevándorlókkal elárasztani Európát – írták.

Többször írtunk már mi is arról, hogy a nagyobbik kormánypárt prominensei vagy a Fideszhez közel állónak mondható emberek közül hányan és kik profitáltak Soros György és alapítványa ténykedéséből. Orbán Viktor 88 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, ’89 augusztusában azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy 10 ezer forintos ösztöndíjat kap havonta közvetlenül az alapítványtól és még 5-10 ezret a szintén Soros-pénzből alapított Századvég című folyóirat szerkesztéséért. Ha összesen 20 ezerrel számolunk, az ma 310 ezer forint lenne. 1989 szeptemberében Orbán Viktor Soros-ösztöndíjasként Oxfordba utazott, ahol a Pembroke College-ben kutatási témája \"a civil társadalom eszméje az európai politikai filozófiában\" volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.