Tíz embert ölt meg a nem veszélyes anyagként tárolt vörösiszap

A mai napig nem tudni, milyen magasságig volt megengedve a tároló feltöltése, amikor a katasztrófa történt.

MN
2018. 03. 09. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mai napig nem tudjuk, hogy amikor a katasztrófa megtörtént, akkor milyen magasságig volt engedélyezett a tároló feltöltése” – idézi fel a Hír TV Célpont című műsorában Léhmann György ügyvéd, aki több vörösiszap-károsultat is képvisel.

Az oknyomozó műsor annak járt utána, hogy miért nem vontak felelősségre egyetlen állami vagy hatósági embert sem a kolontári vörösiszap-tragédia óta eltelt nyolc évben. Noha a hivatalos jelentés arra is rámutat, hogy az állami felügyelet, illetve annak hiánya is hozzájárult a gátszakadáshoz.

Illés Zoltán akkori környezetvédelmi miniszternek groteszk magyarázata van a kérdésre. Szerinte az akkori környezetvédelmi hatóságnak nem is terjedt ki a jogköre arra, hogy a gátat ellenőrizze: csak a kommunális hulladék kezelését kérhette számon a cégeken.

Tíz nappal a kolontári vörösiszap-katasztrófa előtt ellenőrizték a Mal Zrt. működését a hatóságok, egy héttel a tragédia előtt pedig megújították az engedélyét a létesítménynek, amelyből aztán több százezer köbméternyi maró lúg zúdult Kolontárra és Devecserre. Tízen haltak meg, százötvenen szenvedtek súlyos sérülést, négyszáz család vesztette el az otthonát, továbbá elképesztő károk keletkeztek a természetben.

A katasztrófa előtt néhány nappal megtartott ellenőrzésen épp csak az nem tűnt fel a hivatali embereknek, hogy a vörösiszap-tározó falait jóval több veszélyes anyag feszíti, mint amennyi megengedett volt volt, miközben engedély nélkül megmagasították a létesítményt, gyengítve a teherbírását.

Szabó Imre, a szocialisták környezetvédelmi minisztere sem érzi magát felelősnek a történtek miatt, pedig lényegében az derült ki, hogy nem volt olyan hatóság, amely ellenőrizhette volna egymillió köbméternyi veszélyes hulladék tárolását.

A történet abszurditását mutatja, hogy hivatalosan a vörösiszap nem is számított veszélyes hulladéknak! Hogy miért? – a részletek a Célpont péntek esti riportjában 20 óra 30 perctől a Hír TV-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.