Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Törvényes volt, hogy lefotózták a szörnyű állapotokat a Topházban

Megszületett az ügyben az adatvédelmi biztos döntése.

MN
2018. 03. 29. 12:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz hónappal a gödi Topház szociális otthon körüli botrány kipattanása után az adatvédelmi biztos megállapította: nem volt törvénytelen, hogy az iszonyú állapotokat föltáró civil szervezet az ott élő fogyatékos emberekről fényképfelvételeket készített, és felismerhetetlenné téve őket, jelentésében publikálta a képeket – közölte a Magyar Helsinki Bizottság, amely a Validity Alapítványt, a mentális sérültek jogaiért dolgozó civil szervezetet képviselte az eljárásban.

A közleményben fölidézték, hogy a Validity Alapítvány (korábbi nevén a Mental Disability Advocacy Centre – MDAC) tavaly tavasszal vizsgálta az állami fenntartású Topház Speciális Otthonban élő lakók helyzetét és a körülményeket. 220 fogyatékossággal élő felnőtt és gyermek bentlakásos ellátására volt hitelesítve a gödi intézmény. Az alapítvány munkatársai ottjártukkor áldatlan állapotokkal találkoztak, amelyek sürgős intézkedést igényeltek – ezért úgy döntöttek, hogy engedély nélkül fotókat készítenek, ezekkel is dokumentálják a lakók kiszolgáltatott helyzetét, és a képeket jelentésükben nyilvánosságra hozzák. Nevek nem szerepelnek a tavaly május 3-án publikált riportban, és a képeken látható lakók arca fölismerhetetlen.

A Validity feljelentést is tett, a sajtóban pedig hamar végigfutott a rémes állapotokról és elhanyagolt emberekről szóló beszámoló. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azonnali vizsgálatot rendelt el, aminek nyomán „intézkedési tervet” készített, hogy javuljon a helyzet. Gyorsan cselekedett Székely László, az alapjogok biztosa is: 2017. május 18-án publikálta hónapok óta készülő jelentését. Az ombudsman megállapította: a föltárt körülmények súlyosan sértik az ellátottak alapvető jogait, emberi méltóságát, „összességében – illetve egyes intézkedések önmagukban is – felvetik a megalázó, embertelen bánásmód tilalmának sérelmét”.

Ehhez képest a fenntartó, az Emmi mellett működő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Péterfalvi Attila által vezetett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatósághoz fordult azzal a panasszal, hogy a Validity jogosulatlanul készített és közölt képeket a lakókról.

Az adatvédelmi biztos vizsgálata most zárult le. A határozat leszögezi: valóban súlyos állapotokról volt szó, és a lakók „létfontosságú érdekeinek védelme vált indokolttá, amelyet az MDAC a látogatáskor felismert, és amelyhez szükséges volt az állapotuk fényképes dokumentálása”. Ezen túl az érintettek hozzájárulásának beszerzése a fotózáshoz nem volt lehetséges, de ez esetben nem is volt szükséges, mert a procedúra nem szolgálta volna a lakók jogos érdekeit. Tehát a felvételek készítése nem volt jogszerűtlen, ahogyan a jelentésben történő publikálásuk sem. „A képek közlésének célja a közvélemény tájékoztatása az intézetben tapasztalt állapotokról, és ennek nyomán hatósági intézkedések kikényszerítése volt” – állapították meg.

„A Valadity Alapítvány tehát nem csak helyesen, de törvényesen is járt el, amikor jelentését fotódokumentumokkal is alátámasztotta. Ez öröm. Az viszont már kevésbé, hogy a civil szervezet az Emmi szociális intézményeibe azóta sem léphet be, és az sem, hogy gödi állapotokat feltáró minisztériumi vizsgálati jelentés még mindig nem ismerhető meg” – tette hozzá a Magyar Helsinki Bizottság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.